Belföld

Áder és Szijjártó is New Yorkba utazik az ENSZ-közgyűlésre

Áder János államfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli Magyarországot az ENSZ-közgyűlés 71. ülésszakán a jövő héten New Yorkban. Mindketten sűrű programot bonyolítanak le, sok kétoldalú találkozón vesznek részt.

Az államfő kedden érkezik New Yorkba. Másnap részt vesz az ENSZ főtitkári ülésén, ahol a klímamegállapodás ratifikálásáról lesz szó, délután felszólal a Vízügyi Elnöki Tanács ülésén, és közben kétoldalú találkozói lesznek a világszervezet székhelyén. Eszmecserét folytat Petro Porosenko ukrán elnökkel, Jacob Zuma dél-afrikai államfővel, Jim Yong Kimmel, a Világbank elnökével, majd a kora esti órákban – hazautazása előtt – találkozik Ban Ki Mún ENSZ-főtitkárral.

Szijjártó Péter, a magyar diplomácia irányítója, a magyar delegáció vezetője pénteken szólal fel a közgyűlés általános vitájában, előtte azonban – már hétfőtől – fontos kétoldalú találkozókon és tárgyalásokon vesz részt. Felszólal a migrációs csúcson, amelynek egyik paneljét ő elnökli a máltai államfővel, a Civilizációk Bizottságában és több ENSZ-fórumon.

25 megbeszélés

Hétfőn a migrációs és menekültügyi nemzetközi konferencia plenáris vitájában, majd az Európai Unió külügyminisztereinek találkozóján szólal fel. Keddtől aztán – az ENSZ-közgyűlés ülésszakán – egymást követik a kétoldalú eszmecserék. A 25 tervezett megbeszélésen a magyar diplomácia irányítója találkozik mások mellett a koszovói, a tunéziai, a hondurasi, a szudáni, az algériai, az el-salvadori, az elefántcsontparti, a mongol, a vietnami, az ausztrál, a szingapúri, a libanoni és az iráni külügyminiszterrel. Pénteken kerül sor a magyar-orosz külügyminiszteri találkozóra.

Szijjártó Péternek gazdasági jellegű tanácskozásai is lesznek: kedden megbeszélést folytat a nemzetközi energetikai ügyekért felelős amerikai különleges tanácsadóval, Amos Hoschsteinnel, csütörtökön az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács soros ülésén a tanács tagvállalatainak képviselőivel tárgyal, majd nagybefektető vállalatok vezetőivel találkozik.

Szerdán kerül sor találkozójára az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) ügyvezető igazgatójával, az amerikai zsidó szervezetek koalíciójának képviselőivel és brooklyni zsidó szervezetekkel. Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlés utáni napokban egy Európával, Európa jövőjével foglalkozó washingtoni nemzetközi konferencia vendége is lesz. Találkozik Magyarországon befektetni szándékozó vállalatokkal, és összeül az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik