Belföld
gyermekszegenyseg(1)(960x640).jpg (szegénység, gyermekszegénység, )

Tiltja a törvény, mégis szegénységre hivatkozva szakítanak el gyerekeket családjuktól

24.hu
24.hu

2016. 09. 17. 15:27

Korábban a témában:

A Társaság a Szabadságjogokért (Tasz) három éve kezdett el gyermekvédelmi ügyekkel is foglalkozni. Különösen azokkal az esetekkel, amiknél azt gyanították, azért vesznek el egy gyereket a családjától, mert szülei szegények.

Boros Ilona, a Tasz jogásza a 444.hu-nak mesélt arról, hogy az elején még csak néhány ilyen esettel találkoztak, később viszont világosság vált, a probléma rendszerszintű.

Egy gyereket viszont nem lehet a család anyagi helyzete miatt elszakítani családjától, ezt a törvény tiltja.Egy ilyen lépéssel a gyereknek komoly traumát okoznak, család nélkül nőnek fel.

Egy történet:

Jelenleg 23 ezer kiskorú él szakellátásban vagy nevelőszülőnél Magyarországon, évente 6-7 ezer gyerek lép be a rendszerbe.

Az teljesen egyértelmű, ha valakiket testileg vagy lelkileg bántalmaznak, őket kiveszik abból a közegből, ahol élnek, a TASZ szerint viszont vannak egészen furcsa okok is. Két példa: “Megjegyzem, hogy a várandós lenge öltözékben, papucsban jelent meg.” vagy „napközben a várandós nem tartózkodik otthon, állandóan úton van, anyósánál étkezik, napközben ott ücsörög, múlatja az időt”.

A Tasz több pert is indított az utóbbi időben, mert úgy érezték, nem volt olyan szintű a veszélyeztetettség, ami ezt indokolta volna. A pereket rendre a családok nyerték.

Boros a lapnak elmondta, a folyamatnak van egy menete, amit viszont nem mindig tartanak be.

A gyermekvédelmi törvény szerint a cél mindig a kiemelés megelőzése, a kiemelés utolsó utáni eszköz lehetne csak. Az eljárás akkor jogszerű, ha betartották a fokozatossági lépéseket.

Az állam már akkor is hibát követ el, amikor 30 nap helyett akár 3-4 hónapra is kiemeli a gyereket a családjából. A másik komoly gond, hogy a hazagondozási rendszer, vagyis amikor a gyerek visszamegy a családjához, nem működik. Pedig, ha a körülmények ezt lehetővé teszik, ennek kellene történnie. Ehelyett 18 évesen elhagyják az otthont, család, rokonok, szociális háló, végzettség nélkül.

A rendszer viszont nagyon drága,

egy állami gondozott havi költsége körülbelül 200 ezer forint.

Boros szerint ezt az összeget inkább a családokra kellene fordítani, így talán megelőzhető lenne az, hogy el kell szakítani őket a családjuktól.

A TASZ és a Város Mindenkié most aláírás gyűjtésbe kezdett és szeptember 20-án tüntetni is fognak az Emmi épülete előtt. Nem törvénymódosítást szeretnének, hanem azt, hogy tartsák be a törvényeket.

 

 

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.