Belföld

Orbán Viktor lekommunistázta a luxemburgi külügyminisztert

Mindenkinek meg kell értenie, hogy Európa jövője nem Brüsszelben dől el, hanem itt, ahol állunk, a bolgár-török határon, mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, miután Bojko Boriszov bolgár kormányfővel határszemlét tartottak a térségben.

Bulgária sikeres védekezése mindannyiunk közös érdeke, fogalmazott Orbán Viktor a szemlét követő sajtótájékoztatón, amelyet a határon felhúzott kerítés előtt, a határ bolgár oldalán lévő leszovói átkelőtől nem messze tartottak.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Európa keveset törődik Bulgáriával, amelyet pedig meg kellene segítenie az uniónak.

Ha tudunk adni hárommilliárd eurót a törököknek, akik nem tagjai az EU-nak, akkor lehetetlen, hogy ne tudjunk adni 160 millió eurót a bolgároknak, akik meg tagjai az EU-nak, hívta fel a figyelmet.

Orbán szerint nem szabad Bulgáriát magára hagyni, nem igazságos, hogy egyedül kell viselnie a védekezés terheit, hiszen nemcsak magát védi, hanem bennünket is.

Ha tudunk adni hárommilliárd eurót a törököknek, akik nem tagjai az EU-nak, akkor lehetetlen, hogy ne tudjunk adni 160 millió eurót a bolgároknak, akik meg tagjai az EU-nak

– hívta fel a figyelmet.

Bojko Boriszov a BTA bolgár hírügynökség jelentése szerint arról beszélt, hogy Szófia a legutóbbi időkig magára maradt határának védelmével, és nagy nehézségekkel kellett megküzdenie.

Az összes EU-tagállam együttes erőfeszítése nélkül nem lehet tartós megoldást találni

– mondta.

Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy “nem védekezhetünk egymás rovására”, vagyis az nem jó megoldás, hogy a magyarok levédik a határukat, de az rossz a szerbeknek, vagy Szerbia védi a határát, de az rossz Bulgáriának.

Ehelyett összefogásra van szükség – folytatta -, ki kell jelölni a déli határvonalat, és azt kell megvédeni közösen.

Egymást segítve kell védekeznünk, és nem egymás rovására: rá kell vennünk a görög barátainkat is, hogy ezt a logikát kövessék

– mondta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy novemberben újra életbe kell léptetni a schengeni szabályokat, ez minden schengeni tagnak, így Görögországnak is kötelessége.

Az nem lehet, hogy egyesek erősen védekeznek, mások meg gyengén, mert akkor a védelmi vonal át fog szakadni

– fogalmazott.

Hangsúlyozta is, hogy a határvédelem szerinte nem ideológiai kérdés, hanem pragmatikus, jogi ügy: a határon nem lehet szabálytalanul átmenni, az ugyanis bűncselekmény.

Akit nem akarunk beengedni, de mégis bejön, azt vissza kell küldeni

– mondta.

A bolgár határvédelemről kérdésre úgy nyilatkozott: Bulgária kőkeményen védekezik, a “naivitásnak” nyomait sem látni,

itt ilyen európai blablákkal sokra nem lehet menni, itt védekezni kell.

Európa mai legnagyobb problémájának Orbán Viktor a naivitást tartja, a brüsszeli bevándorláspolitika ugyanis szerinte naivitáson alapul, ezért vagyunk ma bajban.

A kormányfő arra is reagáltat a sajtótájékoztatón, hogy Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Die Weltben kedden azt nyilatkozta:

elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol kerítéseket építenek háborús menekültek ellen, vagy ahol megsértik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Orbán Viktor erre azt mondta, a politikában az abszurditás a legszórakoztatóbb, majd hozzátette

Ez a helyzet arról szól, hogy egy luxemburgi kommunista próbálja demokráciáról kioktatni azokat, akik 40 évig szenvedtek a kommunizmustól

– mondta, a politikai tréfa kategóriájába sorolva Asselborn nyilatkozatát.

Az új ENSZ-főtitkár jelölésével kapcsolatos bolgár újságírói kérdésre – miután a posztra Bulgária is jelöl – Orbán Viktor azt felelte:

a dolgok nemzetközi rendje szerint Közép-Európának lehetősége van arra, hogy főtitkárt adjon, aki most leginkább egy hölgy lehet. Bulgáriának tehetséges és tiszteletre méltó női állampolgárai vannak.

Szerinte az Bulgária dolga, hogy kit jelöl, “nekünk csak egy tiszteletteljes kérésünk van: ne játsszuk el az esélyt”, és “ha a mostani jelölt nem kapja meg a kellő támogatottságot, akkor ne engedjük át a lehetőséget másnak”, azt Közép-Európa tartsa a kezében.

Orbán Viktor kedden érkezett Bulgáriába, ahol este a Fekete-tenger partján fekvő Burgaszban munkavacsorán vett részt bolgár és szerb kollégája, Bojko Boriszov és Aleksandar Vucic társaságában.

A szerda délelőtti határszemle után a fekete-tengeri határvédelem helyzetéről is személyesen tájékozódott a magyar és a bolgár miniszterelnök.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik