Belföld

Külföldre eladott gyógyszerek miatt zártak be egy budapesti patikát

A vényköteles gyógyszerek engedély nélküli eladása több szempontból is súlyos gondokat okozhat.

Vényköteles gyógyszerek tiltott exportja miatt zárattak be egy patikát Budapesten – írja a Magyar Idők. A Lánchíd gyógyszertárra 45 millió forint bírságot is kiszabott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Nem ez az első hasonló eset – júniusban a vizsolyi Attila gyógyszertárat zárták be, miután kiderült, hogy jelentős mennyiségben adtak ki recept nélkül vényköteles készítményeket.

A hatóság 2014. január 1-ig visszamenőleg vizsgálta a Lánchíd gyógyszertár tevékenységét. A megrendelőlapokon 150 millió forint értékben szerepelt több ezer doboz pszichotróp anyagú, illetve heparinkészítmény, amelyet nagy valószínűséggel Nyugat-Európába szállítottak tovább, vélhetően jelentős haszonnal.

A patika tulajdonosát már idén januárban felszólították a jogsértő gyakorlat megszüntetésre, de kiderült, hogy ennek nem volt foganatja – a gyógyszertár tudatosan, ismételten, tartósan és súlyosan megsértette a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogi és szakmai szabályokat, legalábbis a hatóság álláspontja szerint. Ezért a működési engedély visszavonása mellett döntöttek.

A Magyar Idők úgy tudja, nem állt valódi megrendelő az illegális gyógyszerexport mögött, vagyis nem követhető a termékek útja. Ez azért baj, mert olyan hatóanyagokat juttattak ki külföldre, amelyek orvosi utasítás és rendszeres ellenőrzés nélküli szedése súlyos egészségkárosodással, akár szívleállással járhat.

A hatóság szerint a közeljövőben további patikabezárások is várhatóak hasonló ügyek miatt. A gyógyszerek külföldi továbbértékesítése azért is problémás, mert komoly készlethiányhoz vezethet idehaza, ami veszélyezteti a betegbiztonságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik