Belföld

Új taggal bővült a jegybank monetáris tanácsa

Az Országgyűlés hétfőn Kardkovács Kolos jogászt, a Magyar Nemzeti Bank korábbi jogi és szanálásért felelős ügyvezető igazgatóját választotta a jegybank monetáris tanácsának nyáron megüresedett székébe.

A képviselők 114 igen szavazattal, 53 nem ellenében fogadták el a parlament gazdasági bizottságának jelöltjét, aki hat évig töltheti be tisztségét.

A jegybank legfőbb döntéshozó szervébe azért kellett új tagot választani, mert Bártfai-Mager Andrea nyáron távozott a testületből, miután postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztossá nevezték ki.

A monetáris tanács hatáskörébe tartozik a legfontosabb stratégiai döntések mellett a jegybanki alapkamat meghatározása.

A testületet a mindenkori jegybankelnök vezeti és – az MNB alelnökeivel együtt – legalább öt, de legfeljebb kilenc tagja lehet. A parlament hétfői döntésével a tanács újra teljes létszámmal dolgozhat. Kardkovács Kolos mellett korábban szintén az Országgyűlés választotta taggá Cinkotai Jánost, Kocziszky Györgyöt, Pleschinger Gyulát és Báger Gusztávot.

A jegybanktörvény szerint a tanács tagjává olyan magyar állampolgár választható, aki kiemelkedő elméleti és gyakorlati ismertekkel rendelkezik a monetáris, pénzügyi vagy hitelintézeti területen.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik