Belföld

Zaklatás a gyermekotthonban: kiskorú veszélyeztetése miatt nyomoznak

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 09. 17:15

Kiskorú veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen egy fővárosi, VIII. kerületi intézetnél - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.

Azt írták, hogy július 19-én elektronikus úton érkezett bejelentés a BRFK-ra, amely szerint egy fővárosi intézetben

a lányokat rendszeresen zaklatják és az emberi jogokat lábbal tiporják.

A rendőrök felvették a kapcsolatot a bejelentővel, aki közölte, hogy bejelentését július 20-án a BRFK VIII. kerületi kapitányságán személyesen is megtette. Elmondta továbbá, hogy nehézségekbe ütközik a kapcsolattartása az intézetben lakó barátnőjével –

a lányt inzultus érte és információval rendelkezik arról, hogy esetenként a nevelők szexuális kapcsolatot létesítettek a bentlakókkal.

A nyomozók ezt követően megjelentek az intézetben, és meghallgattak egy a bejelentésben megnevezett kiskorú lányt, aki nem tudott elmondani olyan információt, amely igazolná, hogy sérelmére bűncselekményt követtek volna el – írták.

Augusztus 31-én ismeretlen embertől származó bejelentés érkezett a BRFK-ra. Ez olyan internetes üzenetváltásokat tartalmazott, amelyeket erősen korrektúráztak: helyenként hiányosak voltak. A beszélgetésekből arra lehetett következtetni, hogy azok egy részét volt gyermekotthonosok vagy ismerőseik írták. A fentiekkel összefüggésben múlt pénteken a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fővárosi kirendeltsége is bejelentést tett, amely alapján a BRFK feljelentés-kiegészítést rendelt el. A beszerzett adatok alapján a rendőrség a tényállás feltárása érdekében büntetőeljárást indított – olvasható a közleményben.

Édesség, pénz, játékok

A Bors szerdán számolt be arról, hogy – jogvédők és hozzátartozók szerint – egy a cikkben meg nem nevezett magyarországi otthonban a nevelők édességért, zsebpénzért, kimenőért cserébe szexet kértek a rájuk bízott kiskorú gyermekektől. Jogvédőknek tizenöt fiatal mert vallomást tenni, ezekben az is szerepel, hogy valaki teherbe esett az intézmény egyik nevelőjétől és meg is szülte a gyermeket – írta a lap.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága csütörtökön azonnali vizsgálatot rendelt el a sajtóhírekben érintett gyermekotthonnál. Pénteken Czibere Károly államtitkár úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a korábbi ellenőrzések nem kifogásolták a szóban forgó, Alföldi utcai intézményben végzett szakmai munkát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.