Belföld

Meghalt Kertész Imre felesége

Elhunyt az év elején meghalt író, Kertész Imre 73 éves özvegye, Kertész Magda – jelentette be Facebook-oldalán Balog Zoltán, az ember erőforrások minisztere. Balog rövid megemlékezésében “Kertész Imre életének titkos erőforrása”-ként jellemezte a Nobel-díjas író feleségét.

Kertész Magda az író második felesége volt, 1996-ban vette őt el. Közös gyermekük nem lett, Magda asszonynak az első házasságából volt gyermeke. Hosszú ideig Berlinben éltek csak életük utolsó pár évére költöztek haza Magyarországra.

Tavaly írt még arról a Blikk, hogy Kertész Magda súlyos betegséggel küzd, 2014-ben mellrákkal operálták, pedig az ezredfordulón egyszer már legyőzte a kórt. A lapnak tavaly azt nyilatkozta, újra felveszi a harcot a betegséggel, bár nehéz a gyógyszerek mellett élni az életet. Az elmúlásról ezeket mondta:

Mivel a férjemmel együtt komoly, gyógyíthatatlan betegséggel élünk, sokat beszélünk a halálról is. Felkészülni igazán nem lehet erre, pedig ez a természet rendje. Ugyanakkor azt is hiszem, hogy az élet tele van csodákkal és szerencsével, a végén pedig valahogy minden a helyére kerül. A férjemnek van egy mondása: minden élet teljes, akármeddig élünk.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
Kertész Magda férje tavaszi temetésén. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Kertész Magda még tavaly nyilatkozott az MTI-nek Európa sorsáról is. Férje korábbi szavait idézte, miszerint “Európa, gyerekes és öngyilkos liberalizmusa miatt, hamarosan aláhanyatlik”, ennek egyik fő oka, hogy a “gyűlölet nyelvét” ismerő iszlám előtt szélesre tárta a kapuit. Kertész Magda akkor ezt mondta a szövegről: “A szöveg nem gyűlölködő és nem kitaszító, ez csak egy szomorú megállapítás, amelyet Kertész Imre így lát”, és hozzátette, ez egy jóslat, ami kezd beteljesedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik