Belföld

Az Uber után a telekocsi lehet a kormány következő áldozata

Hat régiós központba (Budapest, Nagykanizsa, Csorna, Kisvárda, Nyíradony, Hódmezővásárhely) keres közúti ellenőröket a Nemzeti Közlekedési hatóság – írja a nol.hu. A felhívásból úgy tűnik, gyorsan lenne szükségük sok emberre. A feladat terepi ellenőrzés és bírságolás lesz.

A Fuvarlevél című szaklap arra következtet, hogy az akár 800 ezres bírság kiszabására jogosult egység a személyszállítás feltételeinek szigorításáért és az Uber kiszorításáért folyó harc része. Bővítették a szabálysértések büntethetőségét, eddig például nem lehetett levenni a rendszámot.

A lap szerint a csoport egyik célja, hogy kivonják az engedély nélküli személyszállítást végzőket.

Eredetileg ez volt az Uber ellen irányuló cél, de azért ne gondoljuk, hogy a társaság kivonulásával nincs több engedély nélküli személyszállító vállalkozás az országban

– áll az írásban.

Szerintük az állam ezzel hadat üzen a telekocsizásnak is, aminek lényege, hogy az egy időben, egy irányba utazók megosztják az útiköltséget egymás között. A cikk szerint korábban létezett egy olyan hallgatólagos megállapodás, miszerint a NAV nem büntette a telekocsis cégeket, amíg a sofőrök betartottak bizonyos szabályokat. A döntő tényező az volt, hogy ha az utasok által fizetett díj csak hozzájárulás az útiköltséghez, akkor telekocsiról van szó. Ha a pénz, amit az utasok összeadnak, több az útiköltség rájuk eső részénél, akkor az már vállalkozásnak minősül.

 

Ez egyszerűbb megoldás lesz, mert nem kell mérlegelni: aki pénzt fogad el az útért és nincs engedélye, az szabálysértő, és meg kell büntetni

– írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik