Belföld

Vona népszavaztatna az EU-tagságról, de egy új uniót nem helytelenítene

Az osztrák Der Standard Vona Gábort, a Jobbik elnökét az Európai Unióról, valamint az iszlám társadalmi jelentőségéről kérdezte. Az interjúban Vona Gábor kifejti, hogy szerinte Ferenc pápa téved a menekültkérdés megítélésében, Vlagyimir Putyin pedig egy jó vezető. Az iszlámot csodálja, szerinte az európai egyházak sokat tanulhatnának az iszlámtól.

Vona az Európai Unióról tízéves távlatban azt mondta, hogy

a jelenlegi helyzetben minden lehetséges. Lehet, hogy egy unióból több lesz. Nem tartanám rossz koncepciónak, ha a közép- és keleteurópai országok a következő 10-20 évben egy közép-keleteurópai uniót hoznának létre.

Vona Gábor támogatna egy, az Eurpai Unióból való kilépésről szóló népszavazást, mivel indoklása szerint az ország belépésekor a magyar társadalom naiv és idealista volt a közösséggel szemben. A menekültválság kapcsán politikai, gazdasági és hadviselési okokat említett, azonban mint mondta, Németország és a nyugat-európai országok képmutatóak a kérdésben.

A német és a nyugat-európai gazdaság a bevándorlókra támaszkodik. Olcsó munkaerőre van szükségük, hogy meg tudják őrizni versenyképességüket a világban. Olyan, mintha szervezeten akartak volna munakerőhöz jutni. Csak ez a kísérlet teljesen félrement

-mondta a pártelnök, aki bár saját bevallása szerint katolikusnak tartja magát, de nem ért egyet Ferenc pápa a menekültkérdésben hangoztatott nézeteivel. Vona szerint

Ferenc pápa szociális érzékenysége üdvözlendő, ugyanakkor az európai témák politikai olvasatában ez helytelen. Vagy a tanácsadói rosszak vagy nem érti Európát. Nem csupán humanitárius ügyről van szó.

A Jobbik elnöke kijelentette: Orbán Viktor másfél évvel ezelőtt a menekültkérdésbe menekült.

Tavaly tavasszal több időközi válsztást is elveszített a Fidesz, a népszerűségi mutatói erősen romlani kezdtek. Akkor jött a menekültválság, amibe belekapaszkodva mentette meg a kormány a belpolitikai stabilitását.

Kérdésre közölte: sohasem fogadtak el anyagi támogatást sem Oroszországtól, sem egyetlen külföldi országtól.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik