Belföld

Az euroszkeptikus Orbánnak nagyon is jó oka van támogatni az EU bővítését

A Politico részletes cikkben elemzi Orbán Viktor uniós politikáját, illetve azt a kérdést, hogy a Brüsszelt és az európai közösséget gyakran élesen bíráló magyar miniszterelnök miért áll mégis az unió bővítésének pártján.

A cikk emlékeztet: két évvel ezelőtt eltávolították az uniós zászlót a Parlament épületéről, a diplomáciai kapcsolat nem lett jobb Budapest és Brüsszel között. A magyar kormánynak nemcsak a menedékkérők, hanem a korrupciógyanú miatt visszatartott uniós pénzek miatt is meggyűlt a baja Brüsszellel. A Politico cikke szerint nagyon is logikus, hogy bár az EU a magyar kormány kritikáinak középpontjában áll és újabb kerítést építenének Orbánék a szerb határra, mégis újra és újra megerősítik, hogy támogatják Szerbia, Ukrajna, Koszovó és Bosznia-Hercegovina csatlakozását.

Minél nagyobb ugyanis a közösség, annál kevésbé centralizáltabb, a nemzeti vezetők pedig eredményesebben tudnak eljárni országuk ügyeiben.

A magyar miniszterelnök bővíteni akarja az uniót, de a megerősített határok pártján áll – derül ki a cikkből. Augusztus 26-án pedig egy cseh, lengyel és magyar részvétellel megtartott találkozón egy esetleges közös hadsereg felállításáról beszélt.

Orbán érzi a trendeket

Az elemzés idézi Hunyadi Bulcsút, a budapesti székhelyű Politcal Capital elemzőjét, aki úgy látja:

Orbánnak nem érdeke egy integrált, centralizált Európa.

Az elemző párhuzamot von a Fidesz korábbi pálfordulása – amikor is liberálisból konzervatív szemléletűvé vált a párt – és Orbán jelenlegi taktikája között. Orbán arra számít, hogy a kontitensen a populista, euroszkeptikus hangok lesznek a meghatározóak, így pártját is ebbe az irányba kormányozza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik