Belföld

Emeletes vonatok érkezhetnek az elővárosi vonalakra

A kormánypárti Magyar Idők szerint hamarosan kiírják a közbeszerzést harminc darab emeletes motorvonat vásárlására, természetesen uniós forrásból. Az eddig megszokottnál élesebb verseny várható, nem csak a Stadlernek lesz esélye.

Még ebben a hónapban kiírhatja a MÁV-Start a közbeszerzést harminc darab, 300-600 férőhelyes emeletes motorvonat vásárlására – írja a Magyar Idők keddi száma. A beszerzés szerepel az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) 2016-os forrásainak felhasználásáról szóló kormányhatározatban is. Eszerint 82,2 milliárd forintért, kizárólag uniós forrásból szerezhet be a MÁV-Start harminc darab elektromos motorvonatot.

Dávid Ilona, a MÁV elnöke korábban azt mondta, olyan pályázatot kívánnak kiírni, amelyen a lehető legszélesebb gyártói kör indulhat, vagyis nem csak az eddig 123 Flirt motorvonatot leszállító Stadler, hanem az Alstomtól a Bombardieren át a Siemensig minden fontos, emeletes motorvonattal rendelkező szereplő. A Stadler eddig előnyben volt, mert a Flirtnek van hatósági engedélye Magyarországon, de az emeletes vonatoknál ez nem érvényesül.

A legfontosabb érv a főleg Németországból ismerős, emeletes járművek mellett a nagyobb befogadóképesség. A MÁV-Startnak az elővárosi forgalomban csúcsidőben 380–460 ülőhelyet kell biztosítania egy-egy szerelvényen. Ehhez a 200 ülőhelyes Flirt motorvonatokból alkalmanként hármat is egymás után kell kapcsolni. Ez több mint kétszáz méteres hosszúságot eredményezne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik