Belföld

Zacher Gábor: engedjék csak ki a gyereket a Szigetre, ott leszek én is!

A fesztivál szervezői biztonságról, drogokról, terrorizmusról és a Balaton Soundon kirobbant Nagy Kakibotrányról.

Designer drogok ide, terrorveszély oda, az idei Sziget Európa legbiztonságosabb bulija lesz – mondja Gerendai Károly főszervező, aki az Országos Mentőszolgálattal, saját szakembereivel és sztártoxikológussal maga mellett tartott sajtótájékoztatót arról, hogy a fesztiválon nem lesz veszélyben senki. Először lássunk pár érdekes adatot, aztán pár még érdekesebb idézetet, többek között Zacher “Detox” Gábortól, a Honvéd osztályvezetőtől. Szóval.

  • 9 mentőautó lesz kint végig a rendezvényen. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a teljes Mentőszolgálattal. Nappal könnyebb a helyzet, ilyenkor “csak” 6 autó lesz.
  • Szükség lesz rájuk: a korábbi tapasztalatok alapján a Szigetről 120-170 esetet adnak át az ellátásnak, azaz ennyi embert visznek el a mentők.
  • A fesztivál tele lesz úgynevezett helperekkel, azaz a bulizókra figyelő, képzett önkéntesekkel. Nekik az a dolguk, hogy maguktól keressék azokat, akiknek segítség kell, hogy ne csak azokat lássák el az orvosok, akiknek a környezete riasztotta őket.
  • 1500 fős biztonsági személyzet figyeli a bulizókat.
  • 300 főt ad az állam, ennyi beépített rendőr, tűzoltó és egyéb a biztonságért felelő közszolga lesz.
  • 3 liter folyadék az ajánlott napi mennyiség. A helyzet az, hogy ezt a vízre értik, nem az alkoholra, de még csak nem is a cukros üdítőkre.
  • Sőt: minél többet alkoholizálunk, annál inkább hidratálni kell magunkat. Bizony: vízzel.
  • Idén nem a 40 fokos nappal, hanem a 10-15 fokos éjszaka lesz a neuralgikus pont. Tessék felkészülni!

Az utóbbi mondat volt egyébként a sajtótájékoztató kulcsa: mindenki az egyéni felelősséget hangsúlyozta, azaz azt, hogy a fesztiválozók saját döntésein múlik, mennyire “ússzák meg” az egészet. Egy egyszerű példa: csábító a szandál, de ne dőljünk be neki, húzzunk zárt cipőt. Ha azzal belerúgunk valamibe, nem adunk munkát a mentőknek és nem tesszük tönkre a saját bulinkat. Ilyenek.

“Nem arról szól a történet, hogy milyen veszélyek fenyegetik a fiatalokat – mondta Zacher Gábor -, hogy belép a Szigetre, és

jön is balról egy zombi, hátulról egy zsebes, jobbról egy mutogatós.

Az egyéni felelősségvállalás a lényeg. A városban is tudja mindenki, hogy, ha nagyon berúg, kidobják a klubból, még csak nem is a hely elé, hanem egy mellékutcába. Ha valaki onnan bejön hozzánk, annál persze ezek után se papír, se pénz. A Szigeten sokkal nagyobb a biztonság, jobban eleresztik magukat, fontosabb a saját felelősség. Igaz, oda már tényleg senki sem úgy megy ki, hogy egy óra múlva egy fa alatt fekszik bepisilve-bekakilva, hanem úgy, hogy jól akarja érezni magát. Szóval tényleg biztonságos, jöjjenek csak, a szülőknek is üzenem, hogy engedjék el a gyereket nyugodtan, kint leszek én is!”

A Honvéd Kórház egyébként megerősített személyzettel készül, ha mégis baj lenne. Az új, chipes karszalagoknak köszönhetően könnyen azonosítják majd a betegeket, “most először végre nem lesznek állítólag hollandnak elkeresztelt páciensek, és végre lesz buszos visszajárat is, nem kell magyarázni, hogy piros metró, kék busz”. Még arra is figyelnek, hogy nyelveket beszélő orvosok, ápolók ügyeljenek.

Ja, még egy adat lemaradt:

  • A Szigeten idén összesen 16 ezer ember dolgozik majd.

“Európában nincs még egy hely, ahol ennyi ember lenne csak azért, hogy a többi ember jól érezze magát”, mondta Gerendai Károly. A biztonságért és a fesztiválozók egészségéért felelős dolgozók jelenléte egyébként főleg a megelőzésről és az apróságokról szól majd, tehát nem számolnak hatalmas drámával, tragédiával, de azért felkészülnek rá. A lényeg, hogy mindenhol legyen olyan elérhető ember, aki tudja, mit kell tenni, ha baj van. “Az ilyen személyeket igyekszünk nem láttatni, mert nem az a dolgunk, hogy ijesztegessük a bulizókat. A rendezőknek is minden évben megmagyarázom: fontos igazodási pont vagytok, de ettől még azért vagytok itt, hogy miattatok érezzék jól magukat, nem azért, hogy tőletek féljenek. Volt pár kakaskodás, de mostanra elég jól beállt a helyzet: ahhoz képest, hogy mekkora és mennyi nyelven beszélő tömeg van, béke van.” Még úgy is, hogy

elvárhatatlan, hogy az In-Kal odahozzon 1200 embert, aki mindenféle nyelvet tud; az a mai magyar realitás, hogy eleve összegyűjteni nehéz 1200 embert.

Hogy mennyire fontos, hogy észnél legyünk, arra jó példa a pultos lány esete, aki tavaly a tömegben kiszúrta, hogy valaki rosszul lesz, mire odaért, már újraélesztésre volt szükség. A mentőt nem várhatták meg – a legjobb szándék és felkészültség ellenére is kiszámíthatatlan, mikor jut át a tömegen – és megkezdte az újraélesztést. Sikerült, a férfi azóta jól van, a lány pedig most hatalmas köszönetet és Sziget-bérletet kapott. A tanulság:

…az újraélesztést csak egy ponton lehet elrontani, amikor nem kezdjük el.

A laikus segítség egyébként maximális, a Mentőszolgálat jelen lévő főigazgatója elmondta: gyakran három orvos érkezett egy-egy esethez három különböző helyről, mert annyian szóltak nekik. “Olyan nincs, hogy valakinek valami baja van és nem segítőleg fordul felé a közönség”, mondta erre Gerendai, “folyamatosan hozzák be az embereket, nem úgy, mint az utcán, ahol még két pofont is kaphatok, ha véletlenül nekimegyek valakinek”.

Budapest, 2016. augusztus 8. Szeles Géza, a Sziget Kft. egészségügyi bázisának vezetője, Benis Dániel, a Sziget technikai vezetője, Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója, Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója és Zacher Gábor, a Honvéd kórház sürgősségi osztályának vezetője (b-j) a Sziget Kft. sajtótájékoztatóján az OMSZ fővárosi székházában 2016. augusztus 8-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
MTI / Mohai Balázs

A 24.hu kérdésére, hogy mit szólnak a Balaton Soundon készült és a netet bejárt fotókhoz, amelyeken egy öntudatlan, bekakilt fiú látható, a főszervező elmondta: elkeserítették a képek, hiszen a Sound is az ő rendezvényük, de ott sem jellemző az, hogy nem segítenének. A férfi egyébként jól van, “bár az arcát nem láttuk a fotókon, de valószínűleg őt hozták be, a teljes fizikai valója alapján legalábbis”, mondta Máté Gábor OMSZ-főigazgató. Az interneten egyébként sokan elítélték azokat, akik egy ilyen helyzetben fotóznak, ahelyett, hogy segítenének. Zacher velük ért egyet: “A Twitternél, Facebooknál jobb képszolgáltatás nincsen, történik valami és már fent is van a neten. De még így is

elítélendő, ha valaki nem segít egy alkoholmérgezésben és záróizom-elengedésben szenvedő fiún.

Arra a kérdésre, hogy hogy készülnek a magyar drogpiacot jelenleg javarészt uraló designer szerekre, Zacher Gábor elmondta: nincs mit tenni. “101 új drogról tudunk, de az akut ellátás szempontjából nekem mindegy, hogy a gyerek mit használt. Az számít, milyen tünetei vannak, hogy kiugrik a szíve, halucinál, epilepsziás rohama van. Ezekre pedig vannak protokollok. Aztán persze, lesz mintavétel, kiderül, mit használt, összepárosíthatjuk a tünetekkel, de a mentőautóban és a betegágy mellett mindez nem számít. Arra viszont fel kell hívnunk a fiatalok figyelmét, hogy nem tudjuk, mi van a drogokban. Hiába pördül eléd egy csávó hajnali kettőkor és kínál meg valamivel, és hiába mondja a nevét, te nem fogod tudni, mit szedsz be. Designer szert használni orosz rulett.” Gerendai Károly hozzátette: a legtöbb, amit tehetnek, hogy távol tartják a dílereket, például úgy, hogy akiket a beléptetők vagy a benti nyomozók elkaptak, azt megmutatják a médiában a nyilvánosság előtt.

Szó volt még a terrorveszélyről is, ám a témáról csak annyit tudtunk meg: Gerendaiék minden hatóságot megkérdeztek, hol lehet sebezhető pontja a Szigetnek és befoltozták ezeket. Érthető módon nem részletezték, de az biztos, hogy autóval például nem lehet majd csak úgy a tömegbe hajtani, mint Nizzában. Figyelik a vízminőséget is, bár inkább a fertőzésveszély, mint a direkt mérgezés miatt – mindenesetre az utóbbira is felkészültek. Az egyik – be nem mutatkozó – jelen lévő megkérdezte, hogy tényleg mindenre gondoltak-e

én például arra gondoltam, hogy mi van, ha valaki anthraxot szór szét por formájában a color party közepén.

A vad elméletre Gerendai úgy reagált: “Egy csomó ilyet ki tudok találni én is, mi van például, ha valaki elköt egy repülőgépet, csak azért, hogy belezuhanjon a tömegbe?”

A sajtótájékoztatón ez egyébként sokkal viccesebben hangzott, mint most így leírva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik