Belföld

Szeptemberben sztrájkolhatnak az átvert védőnők

vedonok(210x140)(1).jpg (védőnők)
vedonok(210x140)(1).jpg (védőnők)

Akár sztrájkkal is rákényszerítik a védőnők a kormányt, hogy betartsa az adott szavát, mondta Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke a Népszabadságnak.

Az érdekvédő szerint a csavar ott van a történetben, hogy nem a védőnők bérét, hanem a tevékenységre jutó finanszírozást emelték meg 30-35 ezer forinttal. Az összeget az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átutalta a védőnők munkáltatójának, de a jelenlegi jogszabályok szerint ennek az összegnek mindössze a 12 százalékát kötelesek a munkáltatók odaadni bérként a védőnőknek.

Ez azt jelenti, hogy gyakorlatban nettó alig 2500-3000 forinttal kapnak több fizetést. 

Varga Andrea a lapnak elmondta, az Autonóm Területi Szakszervezet tiltakozik amiatt, mert a védőnők kimaradtak az egészségügyi bérrendezésből. Szerinte az ő helyzetüket csak úgy lehetne elfogadhatóan rendezni, ha az egészségügyi szakdolgozói bértábla a védőnőkre is vonatkozna. Hozzátette, emiatt óriási a bérfeszültség a dolgozók között, mert

ugyanolyan végzettséggel, szakmai életúttal a védőnők 30-50 ezer forinttal is kevesebbet vihetnek haza, mint például az ápolók.

A szakszervezet most felméri a sztrájkhajlandóságot, és ha nem lesz valami változás, akkor jöhet a munkabeszüntetés szeptemberben.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik