Belföld

Recski csecsemőhalál – a hatósági dolgozók is hibáztak

Az érintett hatóságok dolgozóinak munkajogi felelősségre vonását kezdeményezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága  a recski csecsemőhalál ügyében – közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint a tárca a tragédia után soron kívüli bekérte az illetékes Heves Megyei Kormányhivatal ügyben folytatott ellenőrzésének dokumentumait, és megállapította, hogy szükséges egy független, központi vizsgálat lefolytatása

Megállapították, hogy mind az elsőfokú gyámhatóság, mind a család- és gyermekjóléti szolgáltató “helytelenül értékelte” a gyermek veszélyeztetettségének mértékét. A feltárt módszertani, szakmai hiányosságok, valamint a szükséges információk hiánya miatt a szakemberek nem mérlegelték megfelelően a kialakult helyzetet, és nem jártak el kellő körültekintéssel, ezért a tárca kezdeményezte az érintettek munkajogi felelősségre vonását – írták. Kiemelték, a kormány elkötelezett amellett, hogy a korábbinál is hatékonyabb és célzottabb segítséget adjon a családoknak és az őket segítő gyermekvédelemmel foglalkozó szakembereknek.

Ahogy arról beszámoltunk, a két hónapos csecsemő június elején halt meg Recsken. A szülőket a történtek után  őrizetbe vették, ellenük a rendőrség halált okozó testi sértés gyanúja miatt indított eljárást. A bíróság a 21 éves apát június 5-én előzetes letartóztatásba helyezte, a 19 éves anya viszont szabadlábon védekezhet. A fiatal apa június 1-jén délután egyedül volt otthon gyermekével, benyugtatózta magát, és elejtette a picit. A baba hassal a kályha szélének, fejjel a kályha tetejének esett, majd amikor a földre zuhant, a feje nekicsapódott egy téglának.Élettársa időközben hazaárt, de nem tettek semmit. Hajnalra azonban a kisfiú rosszul lett, elvitték orvoshoz, ám ekkor már késő volt. Az elsődleges orvosi szakvélemény szerint a halál koponyatörés miatt állt be.

Az apa ellen gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt is nyomoznak, mivel nagyobb gyermeke tavaly tavasszal két hónap alatt háromszor szenvedett életveszélyes fejsérüléseket, a gyanú szerint akkor is miatta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik