Belföld

A konteóhívő magazin is elhatárolódik a TV2 Illuminátus-riportjától

Nagy feltűnést keltett a TV2 Tények szerdai adásában bemutatott riport, amely a világot állítólag háttérből irányító titkos rendről, az Illuminátusokról szólt, és amely azt sugallta, hogy Angela Merkel német kancellár és Theresa May brit miniszterelnök is a szervezet tagja, mivel kezükkel gyakran formálnak háromszöget, vagyis piramist, ami a rend egyik jelképe.

A reakciók többsége a humor irányából közelített: például a rivális csatorna, az RTL Klub műsorvezetői pénteken a Híradó és a Fókusz végén, sőt, az időjárás-jelentésben is háromszöget formáltak a kezükkel, hogy így gúnyolják ki az összeesküvés-elméletet népszerűsítő TV2-t.

Érdekesebb azonban, hogy megnyilvánult az ügyben az ezoterikus titkok és összeesküvés-elméletek egyik legfőbb hazai terjesztője, a Hihetetlen Magazin is, amelynek szerkesztője, Kriston Endre szakértőként szólalt meg a riportban. A magazin Facebook-oldalán több hozzászólásban is kikéri magának a kritikákat, illetve gyakorlatilag elhatárolódik a TV2 riportjától.

Az meg, hogy a TV2 végül mit hozott ki mindebből – mert hogy ugye nem mi készítettük az anyagot -, az megint egy más dolog és az meg már a TV2 dolga, nem a mienké

– írja például egy hozzászólásban a Facebook-oldal ismeretlen szerkesztője, aki vicces módon az objektivitást kéri számon az őket kritizálókon. Azé a lapé, amelynek honlapján jelenleg a legfrissebb írás Atomháborúk az őskorban címmel olvasható.

„Egy munkatársunk megemlített egy példát, és semmi több” – kéri ki magának az általánosítást a magazin. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne hinnének abban, hogy Merkel a háttérhatalom embere. Sőt, külön posztban magyarázzák el, hogy „a német kancellárnő valóban háttérhatalmi érdekek szerint tevékenykedik”. Csak éppen ők sokkal jobban körüljárták a témát, és nem csak a kéztartásból jutottak erre a következtetésre. A csatolt kép pedig már csak bónusz mindehhez!

A Hihetetlen magazint kiadó Jövővilág Kft. a 2015. évről még nem adott le mérleget, de 2014-ben a beszámoló szerint 150 millió forint bevétele volt, és szerény, 1,1 milliós nyereséggel működtek. A cég tulajdonosa két magánszemély, vélhetően apa és fia, de az impresszumban szerepel egy hasonló nevű alapítvány is, ami a “szerkesztés-tipográfia” feladatait végzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik