Belföld
Budapest, 2016. február 26.
Utasok szálltak ki a BKK-BKV 3-as metrójának egyik szerelvényébõl és tartanak a kijárat felé az északi végállomáson, Újpest-Központnál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Dolgoznak rajta, hogy minél több uniós pénz jusson a hármas metróra

24.hu
24.hu

2016. 07. 27. 14:16

Szalóki Krisztián, az NFM helyettes államtitkára elmondta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azon dolgozik, hogy a fővárosi 3-as metró felújításának finanszírozására a lehetőségeken belül minél több uniós forrást el lehessen hozni .

Utalt arra is, hogy az NFM és a BKV között megkötött támogatási szerződés alapján az IKOP-forrásból 137,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra tarthat igényt a kedvezményezett BKV a – szerelvényekkel együtt a mintegy 200 milliárd forintra becsült 3-as metró felújításra.

Szalóki Flórián kiemelte, annak érdekében, hogy az Európai Bizottság minél magasabb összegű vissza nem térítendő támogatást nyújtson a projekt megvalósításához, Magyarország ennél a projektnél is igénybe veszi az Európai Bizottság műszaki, szakmai tanácsadó testületének, a JASPERS-nek a szolgáltatását.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a tervek szerint szeptember végén, október elején terjesztik a kormány elé a finanszírozásra vonatkozó javaslatot.

Szalóki Flórián elmondta, hogy jelenleg a JASPERS különböző elemzéseket készít, és vélhetően uniós támogatásra javasolja Brüsszelnek a 3-as metró felújítására vonatkozó nagyprojektet.

Az elemzések között szerepel a vissza nem térítendő támogatás, a visszatérítendő támogatás lehetősége, de felmerült a kedvező feltételű hitel ajánlása, elképzelhető ezek kombinációja is, döntés még nem született az ügyben.

A helyettes államtitkár utalt arra, hogy az uniós finanszírozás biztosítása és a felújítás megkezdése nem függ össze, a munkálatokat el lehet kezdeni az Európai Bizottság döntésétől függetlenül.

A háttérbeszélgetésen a JASPERS képviselője emlékeztetett arra, hogy több budapesti közlekedési projekt – például a 4-es metró, a Margit híd felújítása – uniós finanszírozására beadott pályázatnál közreműködtek már. Kiemelte, hogy a 3-as metró felújításánál több szempontot is mérlegelnek, fontosnak nevezte a fővárosi közlekedési környezetben betöltött szerepének vizsgálatát, a projekt megtérülésének elemzését, és azt, hogy hozzáadott értékű fejlesztést képviseljen.

Radnay Tibor, a BKV Zrt. projektigazgatója szólt arról, hogy a 3-as metró felújításának indításához szükséges hatósági engedélyeket beszerezték, a közbeszerzéseket – az alagútra vonatkozó kivételével – elindították, de a felújítás kezdetének időpontját nehéz meghatározni, mivel a közbeszerzések még nem zárultak le.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.