Belföld

40 millióból épült veszélyesnek minősített játszótér a budai Vár tövében

A gyerekek betonszegélyre eshetnek, miközben tüskékkel megy tele a bőrük. Az aggódó szülők szakértőt fogadtak.

Korábban egy hétköznapi, a helyiek körében népszerű játszótér állt a budai Vár tövében, de az önkormányzat úgy döntött, hogy látványosabbá teszi. Nyílt közbeszerzés nélkül, negyvenmillió forintért építették fel helyette a Mátyás Király Játszóparkot. Azóta kiderült, hogy a hét új játékból hat balesetveszélyes, és más bajok is vannak. Az önkormányzat csak azután lépett, hogy a szülők saját költségükön szakértői jelentést készíttettek – írja a 444.

Csak a homokozó volt rendben

Már a tavaly szeptemberi átadó után egy héttel, „technikai okok” miatt néhány napra bezárták a játszóteret. Akkor az önkormányzat nem részletezte az okokat, de a szülők között az terjedt el, hogy a „Mátyás király vára” nevű játszópavilonról leesett egy betondarab.

Bár azután újra kinyitották a parkot, a szülők többször próbálták figyelmeztetni az önkormányzatot, hogy az új játszótér balesetveszélyes, a gyerekek beszorulnak a játékokba, a földet borító mulcsból pedig tüskék állnak ki. Végső elkeseredésükben összeadtak 65 ezer forintot, hogy szakértő vizsgálja meg a játszóteret. Egyedül a homokozóval nem volt gond.

Kiálló csavarok

A fő attrakció, a „Mátyás király vára” játszópavilon 32 ponton balesetveszélyes, például a függőhíd, a tető és a létrák nincsenek megfelelően rögzítve, éles, szálkás elemek, csavarok, drótvégek állnak ki, a gyerekek betonszegélyre eshetnek. Sőt, a villanyvezetékek sincsenek megfelelően burkolva, ugyanakkor a pavilon egy része a felnőttek számára nem belátható és nem hozzáférhető.

A játszótér nagy részét mulccsal borították, amiből a gyerekek bőrébe állandóan apró tüskék szúródnak. A fájdalmat, gyulladást okozó tüskéket leginkább csak csipesszel lehet eltávolítani.

Elismerték, hogy veszélyes lehet

A szülők az elkészült szakvéleményt elküldték az önkormányzatnak, nem sokkal ezután bezárták a játszóteret. Az nem biztos, hogy a szakvélemények miatt, a helyi anyukák szerint az lehet az ok, hogy a közelmúltban egy gyerek leesett a „várról”, emiatt mentőt kellett hozzá hívni.

Az önkormányzat a Facebookon elismerte, hogy lehettek veszélyes játékok, bár azt írták egyebek mellett, hogy a hidak nem tudnak leszakadni, mert túl vannak biztosítva, a hintákat pedig anyagfáradás és kopás miatt leszerelték. A hibák javítását ígérték.

A 444 egy sor kérdéssel fordult az önkormányzathoz a játszótérrel kapcsolatban, de azt a választ kapták, hogy a nyári szabadságolások miatt leghamarabb csütörtök délután tudják válaszaikat elküldeni. (Borítókép: Nagy László / Budavári Mátyás király játszótér facebook)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik