Belföld

Csalogatja a kormány az unión kívüli gazdag vállalkozókat

Júliustól automatikusan jár a letelepedési engedély, így már fél évet sem kell várnia annak a külföldinek, aki letelepedési államkötvényt vesz, írta a Magyar Nemzet.

Ennek oka az lehet, hogy a kormány is észrevette, csökkent a letelepedési kötvények iránti érdeklődés. A módosítás még május 20-án jelent meg a Magyar Közlönyben, eszerint

a letelepedési kötvényt lejegyző külföldi automatikusan megkapja a véglegesnek tekinthető letelepedési engedély.

Az új jogszabály július elsején lépett életbe, de visszamenőleges hatályú, vagyis a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazható. Eddig csak tartózkodási engedélyt kaptak először a külföldiek, majd hat hónappal később igényelhették a letelepedési engedélyt.

A lap számítása szerint a közvetítővállalkozások az olcsóbb szolgáltatási díjjal számolva 84, míg a drágább árazással kalkulálva 101 milliárd forintos bevételre tettek szert. Ebből legalább 33 milliárd forint közpénznek tekinthető.

A letelepedési államkötvény lényege, hogy a harmadik országból érkező befektetők legalább 300 ezer euró névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolhatnak, cserébe letelepedési engedélyt kapnak.

A lap szerint nehéz megmondani, hogy kinek hoz pénzt egy ilyen üzlet, de Habony Árpád személyesen kötődik egyes közvetítőcégek vezetőihez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik