Belföld

Eladta a bank Mikola István ügyvédjének a család bedőlt hitelét

mikola istván (Array)
mikola istván (Array)
Az államtitkár volt felesége az ügyvédi kamarához fordult, mert szerinte a lépés őt hozza nehéz helyzetbe.

Panasszal fordult az ügyvédi kamarához Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár volt felesége – írja a Népszabadság. Fülemen Róza azt kifogásolja, hogy a politikus válóperes ügyvédje néhány hete megvásárolta az MKB Banktól a család bedőlt devizahitelét. Ezzel a jogász, Méhes László kimentheti Mikolát a végrehajtás alól, de az elvált asszony és családja nehezebb helyzetbe kerülhet.

Az államtitkárról tavaly februári vagyonnyilatkozata alapján derült ki, hogy kezességvállalás miatt végrehajtó foglalta le ingatlanait és két autóját. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint az történt, hogy Mikola István feleségének lánya első lakásának megvásárlásakor hitelt vett fel, aminek törlesztéséért a politikus vállalt kezességet. A családtag azonban Németországba költözött, és nem törlesztette tovább a hitelt – legalábbis ez áll a közleményben.

Ezzel szemben azonban a hitelt nem a külföldre település, hanem a megduplázódott törlesztőrészletek alapján nem tudták fizetni – írja a Népszabadság. A hitelért az államtitkár volt felesége is kezességet vállalt, sőt, a Mikola vagyonnyilatkozatában szereplő, és végrehajtás alá kerülő ingatlanok nagy részét Fülemen Róza ajándékozta a házasságuk idején a politikusnak.

A volt feleség szerint a bank Mikola politikai befolyásának engedve adhatta el a 2014 óta per alatt álló hitelkövetelést. Szerinte az államtitkár erről személyesen tárgyalt a bankkal. A nő azt mondta: azt hitte, valami vicc, hogy egy olyan ügyvéd, aki korábban neki is dolgozott, most ellene folytathatja a végrehajtási eljárást.

Mikola azt állítja, hogy ő is egy hivatalos postai értesítésből tudta meg, hogy az MKB Bank követelését kivásárolta Méhes László. Szerinte a kezességvállalása miatt a vagyonnyilatkozatában feltüntetett tételek jelenleg is végrehajtás alatt állnak, és a fejlemények – tudomása szerint – volt felesége tulajdonát „eddig sem érintették, és ezek után sem érintik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik