Belföld

A közmédia már nagyon közvetítené a sportot a határon túl is

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap folyamatosan dolgozik azon, hogy a határon túli magyarok számára is elérhetővé tegye a sportközvetítéseket, mondta pénteken Vaszily Miklós, az MTVA megbízott vezérigazgatója a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen rendezett Média a határon túl című beszélgetésen.

Rámutatott: az MTVA az évekkel korábban leszerződött riói olimpiával “már nem tud mit kezdeni”, de a lejáró sportközvetítési szerződéseket igyekszik úgy megújítani, hogy a közvetítések valamennyi szomszédos országba eljuthassanak.

Ilyen vonatkozásban precedensértékű, hogy az MTVA féléves tárgyalássorozat után a 2018-2024-es időszakra megszerezte a jogot, hogy magyar nyelven közvetíthesse az olimpiát valamennyi szomszédos ország területére, mutatott rá Vaszily Miklós. Úgy vélte, ez hivatkozási alap lehet arra, hogy az MTVA valamennyi következő sporteseménynél ezzel az igénnyel fellépjen.

Míg korábban a jogtulajdonosok egyszerűen nem voltak hajlandók erről tárgyalni, most, hogy a legnagyobb sporteseményt, az olimpiát közvetíthetjük, bízom benne, hogy valamennyi sportág világversenyénél szintén el tudjuk ezt érni, mondta Vaszily Miklós.

Megjegyezte: az még érthető lenne, ha üzleti okok miatt a magyarokat közvetlenül nem érintő nemzetközi sporteseményeket nem engedik közvetíteni Magyarország határain túl, ahol mások vásárolták meg a közvetítési jogokat, ami viszont nem érthető, az a kifejezetten magyar specifikus események közvetítésének tiltása.

Ilyen esetekben az MTVA a “végsőkig” küzd azért, hogy elérje a közvetítésekkel a határon túli nézőit, biztosította hallgatóságát a vezérigazgató.

Elmondta: ahhoz, hogy adásai eljussanak a határon túlra az MTVA-nak minden kábelszolgáltatóval szerződést kell kötnie. A csatorna portfólió bővítése miatt az új csatornákat mindig újra kell tárgyalni, hogy elérhetőek legyenek a határon túli nézők számára is. Tavaly az M4 Sport indulásakor volt ez probléma: azóta minden jelentős szolgáltatóval sikerült szerződni.

A következőkben az oktatási-kulturális tartalommal hamarosan induló M5-öt is bele kell majd “alkudni” a magyar csomagokba, vetítette előre Vaszily Miklós.

A megbízott vezérigazgató leszögezte: a közmédiának törvénybe foglalt kötelezettsége a határon túli magyarok életéről beszámolni és a határon túli magyarok számára is közvetíteni.

A csatornakoncepció úgy alakult át, hogy tematikus csatornákat indítunk, hírcsatorna, sportcsatorna, a jövőben várhatóan indul egy kulturális csatorna és ezeken belül fontosnak tartom, hogy a határon túli magyarság számára fontos eseményekről is beszámoljunk, mondta tusványosi előadása után Vaszily.

Ugyanígy cél, hogy a nemzeti főadóvá vált Duna csatornán a határon túli magyarok számára is készüljenek  műsorok, illetve a határon túli magyarok is szerepeljenek minden nagyobb médiaeseményben, vetélkedőben, amelyet az MTVA szervez.

Ezeken a határon túli játékosok fiatalok kifejezetten eredményesen szerepelnek: a Virtuózokon például egy ifjú erdélyi hegedűművész olyan jól szerepelt, hogy az MTVA őt indítja a Young Musicians fesztiválon szeptemberben, Kölnben, Magyarország képviselőjeként – mondta el az MTVA megbízott vezérigazgatója.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik