Belföld

A honvédség tűzszerészei nem alvállalkozóként dolgoznak a Hortobágyon

A nemzeti parkkal szerződött magáncég csak a robbanótestek felkutatását végzi, a megsemmisítés a törvény értelmében a katonák dolga.

Nem alvállalkozóként, hanem jogszabályi kötelezettségének eleget téve végzett tűzszerész mentesítési tevékenységet a Magyar Honvédség a Hortobágyi Nemzeti Park területén – közölte a honvédelmi miniszter.

Simicskó Istvántól Demeter Márta MSZP-s országgyűlési képviselő kérdezte írásban, hogy valóban alvállalkozásban látták-e el a feladatot.

A tárcavezető válaszában arról írt, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft-vel szerződött a lőszermentesítési feladatok ellátására, a megállapodás azonban csak a robbanótestek felkutatására terjed ki, a hatástalanításra nem, azt kizárólag a honvédség tűzszerész alakulata végezheti el.

A Magyar Honvédség tűzszerész ezrede a kitűzött jelek alapján végzi a feltételezett robbanótestek helyének feltárását, a robbanótestek hatástalanítását és mentesítését, de a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft-vel nem állnak semmiféle gazdasági és jogi kapcsolatban, a honvédség nem fizet nekik semmilyen juttatást.

A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrede a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával tavaly januárban kötött szolgáltatási szerződést. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik