Belföld
AppleMark

Rogán: soha indokoltabb nem volt a népszavazás, mint most

24.hu
24.hu

2016. 07. 20. 13:23

A kormány megítélése szerint soha indokoltabb nem volt a kényszerbetelepítésről szóló népszavazás, mint most

– mondta Rogán Antal. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter ezt szerdán nyilatkozta miután a kormány megtárgyalta az Európai Bizottság menekültügyi javaslatát.

A miniszter azt mondta:

a kormány arra az álláspontra jutott, hogy nagy veszély fenyeget és soha indokoltabb nem volt a népszavazás, mint most, ugyanis a bizottság javaslata teljes egészében elvenne minden jogkört menekültügyekben és bevándorlási kérdésekben a tagállamoktól.

Hozzátette, a brüsszeli bizottság javaslata nem csak arról rendelkezik, hogy az Európába érkezett és valamilyen formában befogadott bevándorlókat kötelező formában osszák szét a tagállamok között, hanem arról is, hogy még a menekültkérelmek elbírásra vonatkozó jogkört is elvonnák a tagállamoktól.

Mint mondta, a bizottság létrehozna egy közös európai menekültügyi hivatalt, amely a “brüsszeli bürokrácia kinyújtott kezeként” bírálná el az összes bevándorlási és menekültkérelmet, ő döntené el, hogy kit kell befogadni, ezt követően pedig a bizottság kötelező jelleggel szétosztaná az így befogadott embereket a 28 uniós tagállamba.

A kormány szerint ez teljes egészében elfogadhatatlan, óriási veszélyt és kockázatot jelent, egyrészt azért, mert a javasolt rendszer nyilvánvalóvá teszi, hogy a beáramlás folytatódni fog Európába, holott ennek a megállítására lenne szükség.

A legjobb beáramlás a nulla beáramlás

– mondta Rogán.

Rogán Antal szerint a javaslat nem csak azért hátrányos Magyarország és a visegrádi országok számára, mert kötelezővé teszi a befogadást, illetve szankcionálja, ha valaki nem fogad be bevándorlókat, hanem azért is, mert a bevándorlók befogadásáért kapható 10 ezer eurós jutalmat nagy valószínűséggel a kohéziós vagy az agrártámogatások csökkentéséből finanszíroznák, ahogyan, azt korábban

Soros György

javasolta.

A miniszter kijelentette, a kormány minden fórumon fel fogja emelni szavát az Európai Bizottság javaslata ellen, elsősorban a csütörtöki visegrádi csúcson, ezt követően pedig Brüsszelben is. Azt is elmondta, a kormány intenzíven folytatja a népszavazásról szóló tájékoztató kampányát.

Rogánék szeretnék nyilvánvalóvá tenni, hogy összefüggés van a terrorizmus és a illegális bevándorlás között, hiszen a párizsi merényletet elkövetően nagyobbrészt bevándorlók voltak, és az elmúlt egy évben az isztambuli merényletet is beleszámítva, több mint 300 ember halt meg terrorcselekmények miatt Európában.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője is megszólalt szerdán. Ő felszólította a baloldali politikusokat, hogy a bevándorlók támogatása helyett álljanak a magyar emberek oldalára.

Halász János elmondta az emberek tudják, mi a valóság, tudják, hogy

a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár.

És mégis az európai és magyar baloldali politikusok nem akarnak tudomást venni erről a tényről, mondta.

Halász János a sajtótájékoztatón egy Rogán Antallal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjével kapcsolatos kérdésre közölte: 2010 előtt Portik Tamás találkozott a nemzetbiztonsági szolgálat akkori, a szocialisták által kinevezett vezetőjével, és arról beszéltek, hogy “vállalkozott ez a bűnöző – merthogy már el is ítélték – arra, hogy fideszes politikusokat járat le”. Ez zajlik most, mondta.

(mti)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.