lmp
Belföld

LMP: elárulja a kormány a magyarokat a külföldi vendégmunkások behívásával

A párt társelnöke szerint megbukott az olcsó munkaerőre építő gazdaságpolitika.

Az LMP szerint csődöt mondott a magyar kormány „összeszerelő üzemekre építő” gazdaságpolitikája, és a magyar emberek elárulását jelenti az a terv, amely szerint külföldi vendégmunkásokat hívnak be Magyarországra a szakképzett munkaerő hiánya miatt.

Szél Bernadett, a párt társelnöke sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: a kormány saját csapdájába esett, mert azt tűzték ki célul, hogy Magyarország alacsony bérekkel versenyezzen a világpiacon, a magyar emberek viszont úgy döntöttek, hogy ilyen bérekért nem akarnak dolgozni, inkább külföldön találtak munkát. Az LMP szerint viszont ebben a helyzetben a külföldi munkaerő behívása nem jelent megoldást.

A politikus kritizálta a kormányt és a Fideszt amiatt, hogy aránytalanul és egyoldalúan támogatták a külföldi nagyvállalatok magyarországi letelepedését, bevezették az egykulcsos adót és megszüntették az adójóváírást, nem emelték a közalkalmazotti béreket és tönkretették az oktatási rendszert. Szerinte, ha ezen a négy ponton nem változtatnak, elkerülhetetlen a gazdasági összeomlás.

Az LMP úgy véli, mielőbbi béremelésre van szükség, a közszférában is, adómentessé tennék a minimálbért, csökkentenék az élő munkára nehezedő terheket, minőségi reformot hajtanának végre a szakképzésben, illetve hátrányos helyzetűekre célzott felnőttképzési programokat és állami bérlakás-programot hozna létre. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik