Belföld

A magyar kormány bejelentkezett az EU soros elnökségére

Szijjártó Péter azt mondta, nagyon szívesen elvállalnánk a britek helyett.

A magyar kormány jelezte az uniós intézményeknek, hogy kész vállalni Nagy-Britannia helyett az Európai Unió soros elnökségét 2017 második félévében – mondta Szijjártó Péter kedden.

A külügyminiszter szerint a britek kilépése miatt rengeteg kétely és találgatás merült fel, például azzal kapcsolatban is, hogy vihetik-e tovább a soros elnökséget a kilépési tárgyalások közepette. Szijjártó szerint „Magyarország a visegrádi országok segítségével az egyetlen olyan uniós tagország, amely sikeres választ adott a »nem normális« európai helyzetet kiváltó legfőbb kihívásra, a migrációs válságra, s elsőként tudta megállítani az »esztelen bevándorlást«, ezért a magyar elnökség a józan észre és az emberek biztonságára alapozó politikájával nagy hasznára tudna lenni Európának a helyzet normalizálása érdekében”.

A tárcavezető azt is megjegyezte, hogy Magyarország kifejezetten pozitív visszajelzéseket kapott legutóbbi soros elnökségéről, abban az időszakban számos fontos kezdeményezés indult el az EU-ban, továbbá a magyar diplomaták teljesítményét is elismerés övezte. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik