Belföld

Nem fizették vissza a pénzt az ELTE nevével hirdetett, befuccsolt táborok szervezői

24.hu
24.hu

2016. 07. 14. 20:30

A szervező, angol bejegyzésű cég vezetője, aki Stephen D. Miltonként mutatkozott be, valójában egy magyar férfi lehet, akit itthon hat évre eltiltottak a cégvezetéstől.

Az ELTE nevével visszaélve hirdetett nyári gyerektáborozást és diákmunkát egy cég, amely több száz családot és sok egyetemistát téveszthetett meg. Az SDM Global Enterprises Ltd. nevű cég fejenként 35 500 forintot kért a Csillebércre és Sopronba meghirdetett nyári táborokra, majd lemondta a programokat, a pénzt pedig nem utalta vissza – írja az Origo.

A cég nevelői munkát kínált az ELTE tanárszakos hallgatóinak, amit az egyetemi hallgatói önkormányzat egyik tanárképzési referense közvetített ki. Az egyik hallgató, aki csaknem nyolcvan társával jelentkezett nevelőnek, azt mondta: az ELTE látszólagos részvétele miatt fel sem merült benne, hogy átverésről lehet szó.

Rossz tapasztalatok

A cég vezetője, egy Stephen D. Miltonként bemutatkozó férfi előadásokat is tartott az egyetemistáknak. Az első gyanús jel az volt, hogy nyolcezer forintos regisztrációs díjat kért a jelentkezőktől, mondván, „rossz tapasztalatai vannak a magyar diákokkal”. Ezt a hallgatók végül befizették, de a beígért felkészítő órák elmaradtak. A munkát ajánló HÖK-referens azzal hárította a panaszokat, hogy a programot külsős cég szervezi, ami semmilyen kapcsolatban nem áll az ELTE-vel.

Június elejére kiderült, hogy nem tartják meg a táborokat, a regisztrációs díjat pedig máig nem látták az egyetemisták. Az ő veszteségük félmillió forint fölött van, a nyári táborokra befizetőké sokmilliós lehet. A cég állítólagos képviselője, Nagy Balázs nyilatkozott az Origónak, azt mondta, nincs szó visszaélésről, technikai okok és létszámhiány miatt maradtak el a táborok. Azt mondta, elkezdték a jelentkezési díjak visszafizetését, és napokon belül kártalanítják a nevelőket is.

Nyoma sincs

Az egyik befizető szülőt július 7-én arról tájékoztatta Nagy, hogy a pénzt még aznap visszautalják neki, de azóta sem kapta meg. Őt is megtévesztette, hogy az ajánlatban az ELTE-t emlegették. Pedig az is gyanút kelthetett, hogy a szervező cég honlapján azt állítják, hogy ők a Future Generations International Youth and Children’s Organization magyarországi tagjai, ilyen szervezetnek viszont nyoma sincs az interneten, ahogy a cég vagy képviselőinek telefonszáma sincs feltüntetve.

A céget Angliában jegyezték be Dömötör István és Szöllősi Adél nevére. Az Origo forrásai azt mondták, hogy Stephen D. Milton valójában nem más, mint Dömötör. Az ő nevéhez nyolc, felszámolás vagy kényszertörlés alatt álló magyar cég köthető, és itthon hat évre eltiltották a cégvezetéstől, ez magyarázhatja a külföldi cégalapítást is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.