Belföld

Budapesten egy 58 oldalas könyvből tájékozódik a mentőszolgálat

A kormány támogatja, hogy gyermekklinikák kerüljenek át Budára.

Az InfoRádió Aréna című műsorában a budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos beszélt a jelenlegi ellátás nehézségeiről.

Jelenleg jobb, ha a lakosság nem látja, hogy a mentőszolgálat egy 58 oldalas könyvből dolgozik ebben a pillanatban a fővárosban. Kénytelen, kelletlen.

Ezt felelte Cserháti Péter arra a kérdésre, hogy lesz-e egy világos szabályrendszer, térkép, ami alapján a beteg pontosan tudja, hova kell mennie, hova viszik, ha ő maga nem tud menni. A térségi, területi ellátásról a miniszteri biztos azt mondta, vidéken azért jobb a helyzet, mert az emberek pontosan tudják, melyik kórházhoz tartoznak. Ez Budapesten bizonytalan.

Kóborolnak az emberek, kapcsolatok mentén mennek, és éjszaka gyerekkel rohangásznak sötét pavilonok között.

Ennek az időfaktora, a bizonytalansága mindenkit rémiszt, Cserháti Pétert is.

Ilyennek nem szabad kitenni sem a beteget, sem mentőst.

A miniszteri biztos emlékeztetett rá, hogy az egyébként is bonyolult rendszerben a mentőszolgálat helyzetét nehezíti, amikor a budapesti kórházak lemondanak ügyeletet.

Vagy azért, mert tele van az intenzív osztály, nem tudnak több beteget felvenni, vagy mert elromlott a CT, vagy mert beázott a műtő, vagy mert áramszünet van.

A miniszteri biztos azt szeretné, ha a fővárosban is egyértelmű lenne, hogy a beteget hova fogja vinni a mentő, hova utalja be a háziorvosa. Cserháti Péter azt mondta, a kormány támogatja, hogy a a Semmelweis Egyetem gyermekklinikái átkerüljenek Budára, mert a pesti oldalon ezer kórházi ágy áll a gyermekek rendelkezésére, míg Budán csak 197.

Tehát van egy nagyon komoly aránytalanság is – nem a feladat ellátatlanságában, csak a jellegében. Ezért mi azt a szándékot teljesen elfogadjuk, hogy a közel 330 kapacitásnyi gyermekklinika kerüljön át Budára”.

A gyerekklinikák jelenleg – az egyetem egységei közül talán utolsóként – még a régi bérházakban működnek, új tömb helyett. Ezért támogatják a gyerekklinikák áttelepítését a Szent János Kórház, a Kútvölgyi környékére. Az ottani diagnosztikai terápiás kapacitásokkal kiegészülve valószínűleg sokkal biztonságosabban tudnak majd működni, mint eddig a két bérházban. A miniszteri biztos szerint a költözés teljesen megújítja majd a budai gyermekellátást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik