Belföld

Az ország legtisztább tava Budapesttől alig néhány percnyire fekszik, és holnaptól fürödhetünk benne

Holnap nyílik meg a Lupa-tó fehérhomokos strandja, ahol végre igazán gondtalanul pihenhetnek az egész hetes munkában megfáradtak.

A Budakalász és Budapest közt fekvő, Lupa-tó néven ismert bányatóban eddig tilos volt a fürdés, bár ez a parton lévő nudistákat és a felbukkanó hűsölni vágyókat eddig sem zavarta, de ez a korszak most végre lezárult, hiszen holnap reggeltől már egy fehér homokos strand várja a látogatókat.

13615236_1802931556606216_6756860274706450114_n

A száz hektáros, egy több, mint fél kilométer hosszú földnyelvvel kettéválasztott vízfelületnek egyelőre csak egy szakasza lesz elérhető, de a hely ötletgazdája, Gerendai Károly a jövő nyárra további bővítéseket is tervez.

IMG_2433

A Lupa egyelőre csak egy 10+10 éves bérleti szerződés eredményeként jutott a nagy nyári fesztiválok jó részét, így a Szigetet is tulajdonosként jegyző Gerendaihoz, aki alulról építkezve, mindenféle komoly reklámkampány nélkül szeretné itt létrehozni az édent, amire minden esélye megvan, hiszen a hely a fővárosból kerékpárral vagy autóval igen könnyen, tömegközlekedéssel pedig kisebb séta árán (a HÉV-megállóból röpke 25 perc alatt lehet átérni) közelíhető meg, sőt,

a mérések szerint ez az ország legtisztább tava,

köszönhetően annak, hogy hiába fekszik alig néhány száz méterre a Dunától, mégis saját források töltik, vízbázisa pedig megegyezik a fővárosi ivóvízével. A hosszú időn át itt folyt bányászat során megbolygatták a vízkészletet, mely a kőzetrétegek közt napi öt méteres tempóban halad északról dél felé.

A strand területéről a tóba lépve métereken át alig félméteres vízben gázolhatunk, így bármilyen korú gyerek számára biztonságos a fürdőzés, az úszni vágyók pedig élvezhetik a 4-6 méter mély vizet.

A környéken egyáltalán nincsenek lakóingatlanok, így egyáltalán nem áll fenn a veszélye annak, hogy a pihenők bárkit is zavarnának, de a fesztiválmogul mindezen körülmények ellenére sem gondolkodott el azon, hogy jó ötlet lenne idetelepíteni egy minifesztivált. Hála az égnek, hiszen a környéket igazán kár lenne felforgatni egy ilyen rendezvényért, és a fürdőzők ezrei a vízminőségre sem lennének túl kedvező hatással.

IMG_2462

A strandon természetesen vendéglátóhelyek is nyíltak, első körben a BUDAPEST PARK PART és a Kiosk Beach jelenik meg egy egységgel, de a későbbiekben újabb, a fővárosban már komoly rajongótáborral bíró helyek is kitelepülhetnek. A természetközeli irányt azonban nekik is tartaniuk kell, így színes konténerek helyett legalább fával, vagy náddal burkolt dobozokkal találkozhatunk majd.

Az idei nyár a szervezők számára egyértelműen egy próbaszezon, így komoly változásokra csak a jövő évtől számíthatunk. A tervek közt szerepel három további strand nyitása, az 530 méter hosszú földnyelv pedig több zenei stílus rajongóit is kielégíti majd.

IMG_2451 1

A hely persze a sport szerelmeseit sem hagyja majd figyelmen kívül, így a szárazföldön strandröplabda és strandfocipályák várják majd a látogatókat, a földnyelven túli vízfelületen pedig nem motoros eszközökkel, így a wakeboard és az evezős hajók szerelmesei, valamint a búvárkodni vágyók is megtalálhatják a számításukat.

A tó körül az elmúlt években nudisták pihentek, de Gerendaiék őket se akarják száműzni, így az új strandtól egy nádkerítéssel elválasztva ezentúl is hódolhatnak a szenvedélyüknek.

A felnőtt, illetve gyerekjegyek 2000, illetve 1000 forintba kerülnek majd, de 17 órától ezek az árak feleződnek, így 1000/500 forintért besétálhatunk a homokos partra. Természetesen lesz lehetőség családi jegyek váltására is, de ennek az ára egyelőre még nem derült ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik