Belföld

Kiengedték a kórházból a hortobágyi robbanásban megsérült katonát

Kedden elhagyhatta a budapesti Honvédkórházat a július elsejei hortobágyi robbanásban megsérült tűzszerész katona.

A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta: 12 nap ápolás, kivizsgálás és több műtét után otthonába távozhatott a Magyar Honvédség Egészségügyi Központból a megsérült tűzszerész főtörzsőrmester. Kontrollvizsgálatokkal, majd rehabilitációval folytatódik kezelése.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen július elsején délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült.

A balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják. Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető balesete ügyében a közigazgatási eljárás mellett a honvédelmi miniszter utasítására belső szakmai vizsgálat is folyik.

A vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését.

Simicskó István honvédelmi miniszter múlt héten egy más témában tartott sajtótájékoztatón elmondta: amikor Benkő Tibor vezérkari főnökkel a kórházban meglátogatták a sérült katonát,

Tóth Péter főtörzsőrmester azt mondta, annyi esélye volt az életben maradásra, mint arra, hogy a bomba felrobban: “semmi”. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a katonák, a profi tűzszerészek mindent megtettek, hogy hatástalanítsák a bombát.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik