Belföld

„Színt vallott” az LMP: nem tartják elfogadhatatlannak a menekültkvótát

Azt viszont jogos elvárásnak nevezték, hogy az ország határai biztosítva legyenek.

Az LMP el tudja fogadni, hogy az Európai Unió kötelező kvótarendszerrel kezelje a menekültügyet, de a párt nemzeti hatáskörben tartaná a menekültkérdés rendezését. Erről Meszerics Tamás európai parlamenti képviselő és Ungár Péter, az Európai Zöld Párt LMP-s elnökségi tagja nyilatkozott az MTI-nek, miután a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arra szólította fel a „baloldali ellenzéki pártokat”, hogy tegyék egyértelművé álláspontjukat az októberi népszavazással kapcsolatban.

Meszerics szerint a menekültügyben kölcsönös és együttes, szolidáris európai felelősségvállalásra van szükség, amelyben mindenki részt vesz, meghatározott feltételekkel. Emlékeztetett: az EU már tett lépéseket ebbe az irányba, például a schengeni határok védelmének új rendszerével kapcsolatban.

Kitért arra is, hogy az Európai Parlament arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hozzon létre egy bonus-malus rendszert a kölcsönös és közös felelősségvállalás jegyében, ami alapján értékelhetők lesznek az egyes tagországok. A javaslat tartalmazza azt is, hogy ha pénzügyi büntetésre köteleznének egy tagállamot, az elkülönülve folyjon a büdzsébe. Erről még nincs döntés, és a határozat nem tartalmaz kötelező betelepítést – mondta Meszerics.

Ungár Péter azt mondta: a kormány által kezdeményezett népszavazás nem oldja meg a migráció által okozott problémákat, ugyanakkor a bevándorlás kérdéseit nemzeti hatáskörben kell megoldani. Megjegyezte: azt mindenki el tudja dönteni, részt vesz-e a népszavazáson, a magyar embereknek pedig jogos elvárása, hogy az ország határai biztosítva legyenek.

A politikus rámutatott: a kormány többször is támogatta a kvótát, ide sorolta azt is, amikor Szijjártó Péter az ENSZ-ben kötelező világkvóta szükségességéről beszélt. Ungár úgy látja: az uniónak lehet egy olyan átfogó megoldása a problémára, aminek a kvóta is része. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik