Belföld

150 villanyautó-töltőpontot ígért a kormány, nullát épített

Villanyautó (villanyautó, nissan, )
Villanyautó (villanyautó, nissan, )

Több mint 900 hazai autó rendelkezik zöld rendszámmal, ezek az ország több mint 60 pontján tölthetők fel árammal. Az állam által ígért 150 töltőből viszont még egy sem épült meg, írja a Világgazdaság.

Ezeket a parkolási kedvezményekkel járó rendszámokat tavaly október óta lehet igényelni a részben vagy kizárólag villamos energiával hajtott autókhoz. A kormány tavaly szeptemberben 150 villámtöltő telepítését ígérte, a Jedlik Ányos-terv részeként. Eddig viszont még egy darab nem épült meg, így már csak legfeljebb 50 villámtöltő lesz, de azt még nem tudni, hol?

Ma egy e-autó vagy egy hibrid autó csupán a piaci szereplők által önként létesített töltőpontokon juthat áramhoz.

Tavaly augusztusban 63 ilyen hely volt, ma már 93 van belőle.  E-töltőhelyei alapján Magyarország az európai toplista 22. helyén áll.

A Nemzetgazdasági Minisztérium reagált a Világgazdaság cikkére. Közleményükben hangsúlyozzák: a mai napig 93 elektromos töltőállomás létesült Magyarországon, ami a 906 db forgalomban lévő elektromos autó kiszolgálására megfelelő mennyiség. Norvégiában, Dániában és Németországban is az a bevett alapelv, hogy az autók és a nyilvános töltők aránya 10:1-hez. A kormány ennek ellenére tovább kívánja bővíteni a mindenki által elérhető elektromos töltőhálózatot, a nemzetgazdasági tárca ezért hamarosan kiírja azt az 1,2 milliárd forintos pályázatot, amely 1000 db töltőpont létesítését teszi lehetővé az önkormányzatok számára. Az ehhez szükséges forrás már rendelkezésre áll – írta a NGM Sajtó- és Kommunikációs Titkársága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik