Belföld

Tarlós: 2017 végétől jöhet a dugódíj

Dugó (dugó)
Dugó (dugó)

Tarlós István pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy ha a Parlament feloldja a dugódíj bevezetésének tilalmát, akkor 2017 végétől bevezethető lenne a dugódíj Budapesten – írja a nol.hu. A BKK és a Budapesti Közút Zrt. két zónás rendszer bevezetését javasolja, az autósoknak Budapesten is matricát kéne váltaniuk, ami ötezer forintba kerülne évente. A másik zónahatár a Margit-híd- Szent István körút-Bajcsy-Zsilinszky út- Károly körút-Múzeum körút és Vámház körút lenne Pesten, Budán pedig az Erzsébet-híd – Lánchíd utca – Bem rakpart a Margit hídig. Aki a belső zónába szeretne behajtani, alkalmanként 700 forintot kellene fizetnie. Tarlós szerint így egyértelműen csökkenne a forgalom.

Annak nem kéne behajtási díjat fizetni, aki törvényi mentességet kap vagy a zónahatárokon belül él. Az ő esetükben egy család csak egy autó után kap díjmentességet, a másodikra maximum kedvezményt kaphatnak.

A dugódíjból összesen 10 milliárdos bevételre számítanak, ebből 4,5 milliárdot a budapesti matrica, 5,5 milliárdot a belvárosi zóna hozna. A beruházási költség költsége jelenlegi becslések szerint 750 millió és 1 milliárd között várható, az előkészítő munka várhatóan 2017 végéig tart majd. Eddig pedig létrehoznak még körülbelül 3500 P+R parkolót is a városban.

Ahhoz, hogy bevezethessék a dugódíjat, a Parlamentnek fel kell oldania a bevezetést tiltó törvényt, amiről a kormánynak kell döntenie. Ha Budapest nem szedhet dugódíjat, akkor a fővárosnak többlettámogatást kell kérnie a közösségi közlekedés működtetéséhez.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik