Belföld
balatonfured(960x640).jpg (tagore sétány)

Megmarad a Balaton fejlesztésére szánt pénz

24.hu
24.hu

2016. 07. 08. 15:11

Korábban a témában:

Csütörtökön megírtuk, hogy a kormány visszavonta a Balaton 300 milliárdos fejlesztési támogatását.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) viszont pénteken közölte, hogy a rendelet a turizmusfejlesztésre felhasználható uniós források összehangolását szolgálja, a Balaton fejlesztésére biztosított pénzt koncentráltan a turizmusfejlesztésre, a turisztikai kormánybiztosság koordinálása mellett kívánja elkölteni a kabinet.

Balassa Balázs, a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke elmondta, hogy meglepte az új kormányhatározat. Érthetetlen számára, mert a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásával indokolták, miközben a balatoni programnak csak egy kisebb része turisztikai jellegű.

Reméli, hogy a döntés végül nem jelent majd forráselvonást az üdülőrégiótól a tavalyi határozathoz képest, csak a MTÜ létrehozását követő pénzforrás átcsoportosításáról van szó. Hozzátette, hogy ha az elfogadott térségi beruházások elmaradnak, az hosszú távon visszavetheti a kiemelt turisztikai régió fejlődését.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke szerint az új kormányhatározatból az derül ki, hogy az összes operatív programot felül kell vizsgálni turisztikai szempontból. Hangsúlyozta, hogy a balatoni program az egyetlen, ami komplex, több ágazatot is érintő fejlesztésekről szól. A tavaly elfogadott, több mint 300 milliárd forintos fejlesztésről szóló program mintegy 10 százaléka szól közvetlen turisztikai fejlesztésről. A program végrehajtása hónapok óta tart, 240-250 milliárd forintnyi forrást már lekötöttek az éves fejlesztési keretekben, és a folyamatban lévő pályázatokban – fejtette ki.

Bízom abban, hogy az MTÜ ígéretének megfelelően, augusztus-szeptember folyamán újabb határozat születik a balatoni fejlesztésekről, és az nem jelent majd forrásvesztést az régió számára a korábbi határozathoz képest

– fogalmazott.
Az MTÜ az MTI érdeklődésére pénteken közölte:

a kormány célja, hogy “magasabb sebességbe kapcsolja a turizmust”,

ennek első lépéseként márciusban döntött a turizmus állami feladat- és intézményrendszerének átalakításáról, most pedig a turizmusfejlesztésre felhasználható uniós források összehangolásáról.

Szerintük a kormány álláspontja szerint a turizmus teljesítménye tovább növelhető tudatosabb és szervezettebb állami szerepvállalással, és a turisztikai fejlesztésekre fordítható források összehangolásával. Így turizmus a jelenlegi 10 százaléknál nagyobb arányban járulhat hozzá a magyar GDP-hez és még több munkahelyet teremthet.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a kormány döntésének megfelelően egy kézbe került az ágazat irányítása, amit a szakma 25 éve követel. A kormány turisztikai kormánybiztost is kinevezett, a Magyar Turizmus Zrt. átalakításával és megerősítésével létrejött az MTÜ, a turizmussal kapcsolatos állami feladatok a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörébe kerültek. A döntéssel a kormány üzenete az, hogy az ágazat komoly fejlesztéseket és beruházásokat igényel, éppen ezért most a turizmusfejlesztési célokra felhasználható európai uniós források összehangolásáról is döntés született. A kabinet ezzel megerősítette a turisztikai kormánybiztos és Magyar Turisztikai Ügynökség szerepét.

Közölték: összegzik, és a kormánybiztos valamint az MTÜ vezérigazgatója elé terjesztik a turisztikai fejlesztések, pályázatok, források, közbeszerzések jelenlegi helyzetét.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.