Belföld

A Sorsok Házát is kivehetik Lázár János kezéből

A Magyar Nemzet több forrásból is úgy értesült, hogy elvehetik Lázár Jánostól a Sorsok Háza felügyeletét, és az emlékközpont átkerülhet az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A lap információi szerint Lázár János azért kerülhetett nehéz helyzetbe, mert jó batátságot ápol Spéder Zoltán kegyvesztett milliárdossal. Emlékeztetnek:   a bizalomvesztésnek a közvetett jele az is, hogy a nyugdíjba vonult Németh Lászlóné utódja, Bártfai-Mager Andrea már nem a Miniszterelnökség államtitkáraként, hanem önálló kormánybiztosként felel a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért.

A Miniszterelnökség szerint a 2014 áprilisára ígért Sorsok Háza-projekt csak akkor valósulhat meg, ha annak koncepciójáról konszenzus jön létre a magyarországi zsidó közösség, a holokauszttúlélők, továbbá az oktatási-kutatási szakértők között. Amíg ez a helyzet nem áll fenn, senkit sem kérnek fel részletes koncepció kidolgozására.

Ez azért érdekes, mert a Schmidt Máriához köthető Közép- és kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal 2013-ban majdnem negyvenmillió forint értékben szerződött a Miniszterelnökség. A Magyar Vagyonkezelő Zrt. honlapján elérhető szerződés tárgya „az emlékhely kiállítási és szakmai programja megalkotása tárgyában kidolgozandó a koncepció keretében szakmai tudományos anyag elkészítése” volt. A Terror Háza Múzeum igazgatója az anyaggal több iskolába is ellátogatott.

A lap szerette volna megszólaltatni Schmidt Máriát is, de nem kaptak visszajelzést a Terror Háza Múzeum igazgatójától.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik