Belföld

Kitolta az Emmi a határidőt, amin belül bedhatják az iskolaigazgatók a vagyonnyilatkozatukat

24.hu
24.hu

2016. 07. 06. 13:38

Reagált az Emmi arra, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ bekérette az iskolaigazgatók és helyetteseik vagyonnyilatkozatát. Ezt írták:

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a vagyonnyilatkozat-tétel törvényi kötelezettség nem szabadon választható, ezért az állami intézményfenntartó visszautasít minden olyan állítást, amely szerint bárkinek jogellenesen a „zsebében akarna turkálni”. A vonatkozó jogszabályok értelmében nemcsak annak kell kitöltenie, aki önállóan gazdálkodik közpénzzel, hanem annak is, aki javaslatot tehet a gazdálkodással kapcsolatban. A KLIK Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 44/2015. (IX.10.) EMMI utasítás 2. függelékének II. fejezete tartalmazza a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett közalkalmazotti munkakörök jegyzékét.

 

Eszerint a köznevelési intézmény esetében a köznevelési intézmény vezetője és helyettese köteles vagyonnyilatkozatot tenni. Hasonló a helyzet a felsőoktatási intézményekben is, ahol az egyetemi tanszékvezetők is rendelkeznek ilyen kötelezettséggel.

 

Mivel a vonatkozó törvény előírja, hogy az érintetteket a vagyonnyilatkozat –tétel esedékessége előtt 30 nappal erről tájékoztatni kell, ezért az állami intézményfenntartó az intézményvezetők és helyettesek esetében augusztus végéig meghosszabbította a vagyonnyilatkozat benyújtásának határidejét, vagyis a június 30-i határidő elmulasztása nem jogvesztő.

 

A vagyonnyilatkozatot a munkáltató őrzi zárt borítékban, és nem nyilvános. Abban az esetben bontható fel, ha erre a fenntartót valamilyen jogszabály vagy bírósági eljárás kötelezi.

Ebből különösen a határidő a fontos, mert sokan arra panaszkodtak, hogy az Intézményfenntartó mindent tegnapra kér, nincs idejük kitölteni a vagyonnyilatkozatokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.