Belföld

Megszokásból adnak borravalót a magyarok, tök mindegy, milyen a szerviz

Nemrég írtunk a balatoni vendéglátásról, de egy fontos aspektus akkor kimaradt a cikkből. Az idegenforgalom egyik legnagyobb kérdése ugyanis:

a borravaló.

Állandó vitatéma, adjunk vagy ne adjunk, jár magától, vagy ki kell érdemelni? Sok helyen eddig is elvárt dolog volt a jattolás, úgy tűnik, a fesztiválokon sincs ez másként.

Mi a borravaló?

A borravaló története 1509-ig nyúlik vissza, amikor egy német kézműves „ivópénzt” (trinkgeld) kért az egyik vásárlójától. Egy időben az éttermekben az volt a szokás, hogy a felszolgálónak is jár egy pohárkával a vendég számlájára.

Virítsd a lóvét! Virítom!

Ha remek a kiszolgálás, és finom az étel, teljesen természetesnek tartjuk, hogy adunk jattot. De mi van akkor, ha hideg a leves vagy udvariatlan a pincér? A neten keresgélve érdekes dolgokat lehet találni. Arra is választ kapunk, hogyan állnak hozzá azok, akik évek óta a vendéglátásban dolgoznak:

Nagyon sok magyar azt gondolja, ha étterembe megy, nem kell jattot adni. Mert miért is? Bunkóság a köbön.

írja az egyik idősebb kommentelő.

De valóban KELL jattot adni? Ha az egyik híres budapesti étterem honlapját megnézzük, akkor úgy tűnik, gyakorlatilag igen. Azzal kezdik:

bizonyos szolgáltatásokért borravalót illik adni, ez elől nem térhetünk ki, és a helyi szokásokhoz kell alkalmazkodni.

Így folytatják:

a borravalót sok helyen intézményesítették, vagyis már benne van a számlában (10-15% között változik). Ilyenkor, ezen felül nem kötelező borravalót adni, de a helyi szokások szerint mégis célszerű vagy ajánlott lehet.

Vagyis egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy egy étteremben már kétszer adunk borravalót. Egy része már benne van a számlában, a másik pedig “célszerű vagy ajánlott”.

Magyarországon eddig nagyjából 10 olyan hely volt, ahol adtunk borravalót:

  • Szállodában
  • Étteremben
  • Bárokban
  • Benzinkútnál
  • Taxisofőrnek
  • Idegenvezetőnek
  • Ruhatárosnak
  • Mosdókban
  • Fodrászatban
  • Postásnak

Kutyaszorítóban

Ehhez jött még egy, a fesztivál. A Volt fesztivállal megkezdődött az idei nyári szezon, és egy új fizetési rendszer, ami így néz ki:

13595891_10205515145392729_391380146_n

A kártyás fizetés már évek óta működik a fesztiválokon, többek között azért, hogy ne legyen pénzforgalom. A vendégek ennek nagyon örültek, mert elkerülték a kellemetlen perceket, ami a jattolással jár:

Most adjak borravalót azért, mert lecsapoltak egy sört? Hogy néznek majd rám, ha nem adok? Mikor kerülök legközelebb sorra, ha most nem jattolok?

Most ez a rendszer visszatért, mégpedig egy egészen új formájában:

Kérlek, adj borravalót,

írja ki a számítógép.

Márki László, a Festipay Zrt. vezérigazgatója a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy

új funkcióval bővült a Festipay készpénzmentes fesztivál fizetési rendszere. A Volt Fesztiválon debütált az az érintőképernyős, integrált pincérrendszer, amely a kereskedők számára aktuális információt nyújt a fogyásról, központilag lehet árucikkeket felvinni, a fesztiválozók számára pedig jól követhető módon jelenik meg a rendelésük.

Hozzátette, fizetéskor a képernyőn borravaló adására is van mód, ami egyáltalán nem kötelező jellegű. A rendszer előnye, hogy gyorsabb az értékesítés, a pultosok számára egyszerűsödik a kiszolgálás.

A 24.hu kérdésére válaszolva Márki László elmondta,

hogy a borravaló nem kötelező, hanem opcionális, akkor adható, ha a fesztiválozó tényleg szeretné megjutalmazni a pultost. A borravaló a rendszert üzemeltető cég, a kereskedő és a szervező között kerül felosztásra.

(A Kutyaszorítóban című film egyik jelenete egészen zseniálisan járja körül ezt a témát)

Egy pultos, aki két évet is lehúzott fesztiválokon, többek között a Volt-on és a Balaton Soundon, azt nyilatkozta, ahol ő dolgozott, ott a borravalót lenyelték a tulajok, ők egy vasat nem láttak belőle. Most viszont egy olyan belvárosi szórakozóhelyen van, ahol egyenlő arányban szétosztják a jattot.

Van viszont olyan hely a városban, ahol már nem tudod elhagyni a pultot borravaló adása nélkül. Egy kártyát kapsz belépéskor, mint egy fesztiválon, feltöltöd pénzzel, és azzal fizetsz. De ha veszel két sört, akkor a monitoron ki kell választanod egy opciót, hogy 5, 10, vagy 15 százalék borravalót adsz,

tette hozzá.

Vagyis most már nem az a kérdés, hogy adsz-e borravalót, hanem hogy mennyit hagysz ott?

Elmondta, az nem baj, ha valaki nem jattol, ez nem kötelező. De az egy kicsit őt is zavarja, amikor mondjuk valaki nem tudja, mit igyon, ő megkóstoltat vele négy különböző bort, majd a végén a vevő még a 10 ft-ost is visszakéri.

Jattolunk, ha kell, ha nem

A szallas.hu körülbelül két éve csinált egy felmérést a magyarok borravalóadási szokásairól. Ebben több mint 13 ezer vendéget és 112 magyarországi szállásadót kérdeztek meg arról, hogy hogyan jattol a magyar. Az derült ki, hogy a magyarok nagy része megszokásból ad borravalót, de maga akar dönteni annak mértékéről, a többség ezért elutasítja a számlába beépített szervizdíjat.

A jatt mértékének meghatározásakor egyébként a kedves, segítőkész kiszolgálás fontosabb, mint a szolgáltatás minősége.

Akkor négyből csak egy ember mondta azt, hogy legszívesebben eltörölné ezt a szokást.

Ami még érdekes, hogy az idegenforgalomban dolgozók nem gondolják úgy, hogy a kisebb összegű borravaló a minőségi kifogásokra utal. Ebből azért arra lehet következtetni, hogy a vendéglátósok nagy része azt gondolja, a borravaló jár. Teljesen mindegy, milyen a szerviz, milyen az étel, nekik plusz pénzt kell kapniuk.

Az etikett szerint borravalót adunk a benzinkútnál, amikor lemossák a szélvédőt, vagy segítenek a tankolásnál. Elvileg borravaló jár a taxisofőrnek is, ha igyekszik a legrövidebb utat választani, és nem egy városnéző túrát csinál velünk, a postásnak, ha pénzküldeményünk érkezik, de például buszsofőrnek is illik adni, ha valami nagyobb körutazásról van szó. A repülőgépen a stewardessnek viszont illetlenség borravalót adni. Ők nem felszolgálók, nem pincérnők, hanem háziasszonyi teendőket látnak el.

Fejlécfotó: Tomas/Flickr

Ajánlott videó

Olvasói sztorik