Belföld
From the launch party for Amoriste's new EP, Under The Hours Of Satellite Towers, Thursday the 15th July 2010.

More info about Amoriste and their UK tour, as well as a chance to listen to some of their tunes on their website at http://www.amoriste.com

Additional pictures and a blog post about the party on my blog at http://imaginary-visions.co.uk/2010/under-the-hours-of-satellite-towers/

Megszokásból adnak borravalót a magyarok, tök mindegy, milyen a szerviz

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2016. 07. 05. 19:07

Korábban a témában:

Nemrég írtunk a balatoni vendéglátásról, de egy fontos aspektus akkor kimaradt a cikkből. Az idegenforgalom egyik legnagyobb kérdése ugyanis:

a borravaló.

Állandó vitatéma, adjunk vagy ne adjunk, jár magától, vagy ki kell érdemelni? Sok helyen eddig is elvárt dolog volt a jattolás, úgy tűnik, a fesztiválokon sincs ez másként.

Mi a borravaló?

A borravaló története 1509-ig nyúlik vissza, amikor egy német kézműves „ivópénzt” (trinkgeld) kért az egyik vásárlójától. Egy időben az éttermekben az volt a szokás, hogy a felszolgálónak is jár egy pohárkával a vendég számlájára.

Virítsd a lóvét! Virítom!

Ha remek a kiszolgálás, és finom az étel, teljesen természetesnek tartjuk, hogy adunk jattot. De mi van akkor, ha hideg a leves vagy udvariatlan a pincér? A neten keresgélve érdekes dolgokat lehet találni. Arra is választ kapunk, hogyan állnak hozzá azok, akik évek óta a vendéglátásban dolgoznak:

Nagyon sok magyar azt gondolja, ha étterembe megy, nem kell jattot adni. Mert miért is? Bunkóság a köbön.

írja az egyik idősebb kommentelő.

De valóban KELL jattot adni? Ha az egyik híres budapesti étterem honlapját megnézzük, akkor úgy tűnik, gyakorlatilag igen. Azzal kezdik:

bizonyos szolgáltatásokért borravalót illik adni, ez elől nem térhetünk ki, és a helyi szokásokhoz kell alkalmazkodni.

Így folytatják:

a borravalót sok helyen intézményesítették, vagyis már benne van a számlában (10-15% között változik). Ilyenkor, ezen felül nem kötelező borravalót adni, de a helyi szokások szerint mégis célszerű vagy ajánlott lehet.

Vagyis egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy egy étteremben már kétszer adunk borravalót. Egy része már benne van a számlában, a másik pedig “célszerű vagy ajánlott”.

Magyarországon eddig nagyjából 10 olyan hely volt, ahol adtunk borravalót:

  • Szállodában
  • Étteremben
  • Bárokban
  • Benzinkútnál
  • Taxisofőrnek
  • Idegenvezetőnek
  • Ruhatárosnak
  • Mosdókban
  • Fodrászatban
  • Postásnak

Kutyaszorítóban

Ehhez jött még egy, a fesztivál. A Volt fesztivállal megkezdődött az idei nyári szezon, és egy új fizetési rendszer, ami így néz ki:

A kártyás fizetés már évek óta működik a fesztiválokon, többek között azért, hogy ne legyen pénzforgalom. A vendégek ennek nagyon örültek, mert elkerülték a kellemetlen perceket, ami a jattolással jár:

Most adjak borravalót azért, mert lecsapoltak egy sört? Hogy néznek majd rám, ha nem adok? Mikor kerülök legközelebb sorra, ha most nem jattolok?

Most ez a rendszer visszatért, mégpedig egy egészen új formájában:

Kérlek, adj borravalót,

írja ki a számítógép.

Márki László, a Festipay Zrt. vezérigazgatója a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy

új funkcióval bővült a Festipay készpénzmentes fesztivál fizetési rendszere. A Volt Fesztiválon debütált az az érintőképernyős, integrált pincérrendszer, amely a kereskedők számára aktuális információt nyújt a fogyásról, központilag lehet árucikkeket felvinni, a fesztiválozók számára pedig jól követhető módon jelenik meg a rendelésük.

Hozzátette, fizetéskor a képernyőn borravaló adására is van mód, ami egyáltalán nem kötelező jellegű. A rendszer előnye, hogy gyorsabb az értékesítés, a pultosok számára egyszerűsödik a kiszolgálás.

A 24.hu kérdésére válaszolva Márki László elmondta,

hogy a borravaló nem kötelező, hanem opcionális, akkor adható, ha a fesztiválozó tényleg szeretné megjutalmazni a pultost. A borravaló a rendszert üzemeltető cég, a kereskedő és a szervező között kerül felosztásra.

(A Kutyaszorítóban című film egyik jelenete egészen zseniálisan járja körül ezt a témát)

Egy pultos, aki két évet is lehúzott fesztiválokon, többek között a Volt-on és a Balaton Soundon, azt nyilatkozta, ahol ő dolgozott, ott a borravalót lenyelték a tulajok, ők egy vasat nem láttak belőle. Most viszont egy olyan belvárosi szórakozóhelyen van, ahol egyenlő arányban szétosztják a jattot.

Van viszont olyan hely a városban, ahol már nem tudod elhagyni a pultot borravaló adása nélkül. Egy kártyát kapsz belépéskor, mint egy fesztiválon, feltöltöd pénzzel, és azzal fizetsz. De ha veszel két sört, akkor a monitoron ki kell választanod egy opciót, hogy 5, 10, vagy 15 százalék borravalót adsz,

tette hozzá.

Vagyis most már nem az a kérdés, hogy adsz-e borravalót, hanem hogy mennyit hagysz ott?

Elmondta, az nem baj, ha valaki nem jattol, ez nem kötelező. De az egy kicsit őt is zavarja, amikor mondjuk valaki nem tudja, mit igyon, ő megkóstoltat vele négy különböző bort, majd a végén a vevő még a 10 ft-ost is visszakéri.

Jattolunk, ha kell, ha nem

A szallas.hu körülbelül két éve csinált egy felmérést a magyarok borravalóadási szokásairól. Ebben több mint 13 ezer vendéget és 112 magyarországi szállásadót kérdeztek meg arról, hogy hogyan jattol a magyar. Az derült ki, hogy a magyarok nagy része megszokásból ad borravalót, de maga akar dönteni annak mértékéről, a többség ezért elutasítja a számlába beépített szervizdíjat.

A jatt mértékének meghatározásakor egyébként a kedves, segítőkész kiszolgálás fontosabb, mint a szolgáltatás minősége.

Akkor négyből csak egy ember mondta azt, hogy legszívesebben eltörölné ezt a szokást.

Ami még érdekes, hogy az idegenforgalomban dolgozók nem gondolják úgy, hogy a kisebb összegű borravaló a minőségi kifogásokra utal. Ebből azért arra lehet következtetni, hogy a vendéglátósok nagy része azt gondolja, a borravaló jár. Teljesen mindegy, milyen a szerviz, milyen az étel, nekik plusz pénzt kell kapniuk.

Az etikett szerint borravalót adunk a benzinkútnál, amikor lemossák a szélvédőt, vagy segítenek a tankolásnál. Elvileg borravaló jár a taxisofőrnek is, ha igyekszik a legrövidebb utat választani, és nem egy városnéző túrát csinál velünk, a postásnak, ha pénzküldeményünk érkezik, de például buszsofőrnek is illik adni, ha valami nagyobb körutazásról van szó. A repülőgépen a stewardessnek viszont illetlenség borravalót adni. Ők nem felszolgálók, nem pincérnők, hanem háziasszonyi teendőket látnak el.

Fejlécfotó: Tomas/Flickr

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 9.
Grezsu Mihályné viszi haza az önkormányzat ajándékcsomagját a Nyíregyházához tartozó Szélsõbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékû karácsonyi ajándékcsomagját.
MTI Fotó: Balázs Attila

Kihirdették a nyugdíjemelést

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.