Belföld

Felmentették a MÁV Cargót megszerző cégvezetőt

máv (Array)
máv (Array)

Felmentő ítélet született az ausztriai St. Pölten bíróságán a Rail Cargo Austria korábbi ügyvezetője hűtlen kezelési ügyében. A vád szerint úgy fizetett a cég egy magyar bt.-nek 6,6 millió eurót a MÁV Cargo megvásárlása kapcsán, hogy az nem nyújtott ellenszolgáltatást, írja a Magyar Idők keddi száma.

A MÁV Cargo megvásárlása ügyében nyomozó osztrák ügyészség két éve, 2014 júliusában emelt vádat hűtlen kezelés miatt az osztrák szövetségi vasút, az ÖBB teherszállító leányvállalatának több egykori vezetője ellen. A MÁV korábbi üzletága, majd leányvállalata, a MÁV Cargo 2008-ban került az osztrák állami cég tulajdonába. A 2007-ben indult, többfordulós privatizációs folyamat idején kötött sikerdíjas szerződést a Rail Cargo Austria vezetőjeként Gustav Poschalko a Geuronet Bt. egyik tulajdonosával, Gulya Andrással. A sikerdíj a vételár – amely végül 102,5 milliárd forint lett – 1,75 százalékáról szólt. Az összeg – 6,6 millió euró – 2009 januárjában meg is érkezett a lobbicég számlájára.

A lap idézi a Die Presse tudósítását, amely szerint a bíróság első fokon – nem jogerősen – hozott ítélete szerint Gustav Poschalko nem bűnös hűtlen kezelésben. A vita arról folyt, hogy nyújtott-e a Geuronet Bt. valódi ellenszolgáltatást a sikerdíj fejében a Rail Cargo Austria számára. Az ügyész elmarasztaló ítéletet kért, mert szerinte nincs nyoma, hogy a magyar lobbicég hasznos tevékenységet végzett volna. A védő szerint olyan “gyors információkat” adott telefonon és elektronikus levélben, ami indokolttá tette az alkalmazását.

Magyarországon is foglalkoztak a Cargo ügyével: a Nemzeti Nyomozó Iroda befolyással üzérkedés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, fokozott ügyészi felügyelet mellett nyomozott 2008-2009-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik