Belföld

Minisztérium: a honvédség teljes kártérítési felelősséggel tartozik

A balesettel érintett katonákat és hozzátartozóikat nem érheti hátrány amiatt, hogy megszüntették a biztosításukat – közölték.

Megírtuk: az előző honvédelmi miniszter, Hende Csaba négy évvel ezelőtt megszüntette a katonák általános felelősség- és balesetbiztosítását, sőt, a külföldi missziókban részt vevő katonákra sem kötnek ilyet, hanem azt ők finanszírozzák, saját pénzükből.

A Honvédelmi Minisztérium ugyanakkor hétfő délutáni közleményében leszögezte: a honvédség teljes kártérítéssel tartozik az állománytagok felé, így biztosítás hiányában sem éri semmiféle hátrány a balesettel érintett katonát, illetve hozzátartozóját, élettársát.

Az eddigi káresetek nagy részében a honvédség által fizetett összeg jóval meghaladta a biztosító által térített összeget – írták. Az érvényben lévő jogszabályok alapján azonban teljes kártérítési felelősséggel tartoznak a szolgálat teljesítésével összefüggésben elszenvedett balesetekkel és betegségekkel kapcsolatban felmerült károkért.

Közölték: a honvédség köteles megtéríteni az állomány tagjának jövedelemveszteségét, a balesettel összefüggésben felmerült költségeit, vagyoni kárát és sérelemdíját is. A kártérítés megállapítására egy összegben, illetve járadék formájában egyaránt sor kerülhet.

A pénteken hősi halált halt katonák esetében a Magyar Honvédség a korábbi biztosítási alapú kárenyhítéseknél is magasabb összegű kegyeleti juttatás mellett gondoskodik az elhunyt katonákról és hozzátartozóikról – áll a minisztérium közleményében. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik