Belföld
Hortobágyi robbanás - Négy tűzszerész meghalt

Vezérkari főnök: a szakértők is értetlenül állnak a halálos tűzszerészbaleset előtt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 07. 01. 21:57

A felrobbant, 250 kilós bombából már el volt távolítva a gyújtószerkezet. Az elhunyt katonákat hősi halottá nyilvánítják, posztumusz kitüntetik őket. Öt gyermekük maradt árván.
Korábban a témában:

Halálos tűzszerészbaleset történt pénteken délután a Hortobágyon. Este Simicskó István honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérkari főnök tartott rendkívüli tájékoztatót.

Simicskó István elmondta: a baleset 14 óra körül történt, a Magyar Honvédséget és Magyarországot pótolhatatlan veszteség érte. Négy tűzszerész katona vesztette életét, egy pedig súlyosan, de nem életveszélyesen sérült. Őt a Honvédkórházban kezelik. Öt gyermek maradt árván.

Egy 250 kg-os repeszromboló bombát hatástalanítottak, amikor a tragédia történt. A miniszter statisztikai adatokat is említett: az elmúlt hetven évben a magyar tűzszerészek több mint 20 millió aknát hatástalanítottak, és még most is évente átlagosan 2500 bejelentés érkezik robbanószerkezetekről.

A magyar tűzszerészek életüket teszik nap mint nap kockára a magyar emberek biztonságáért, ezt ne felejtse el senki

– figyelmeztetett Simicskó. Hozzátette: a katonák az életük feláldozásáért tesznek esküt, a II. világháború óta több mint 300 katonánk veszítette életét.

A honvédelmi tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy a hozzátartozók minden lehetséges segítséget megkapjanak, a lehetőségek maximumáig szeretnének elmenni – mondta a miniszter. Bejelentette:

az elhunyt katonákat hősi halottá nyilvánítják, és posztumusz Hazáért érdemjellel tüntetik ki őket,

amit a hozzátartozók kapnak meg.

Benkő Tibor vezérezredes elmondta: az I. Tűzszerész és Hadihajós Ezred négy kiváló, jól felkészült katonáját veszítettük el. A harmincas éveikben jártak, elhivatottak voltak a haza szolgálata iránt, feladatukat az életük árán is teljesítették.

A vezérkari főnök szerint korai arról beszélni és találgatni, hogy mi történt. A Hortobágyi Nemzeti Parkban 2015 január óta dolgoznak katonák a bombavető tér mentesítésén, naponta 32-35 fő szolgál a hét minden napján, ünnepekkor is. Ma 32-en dolgoztak, köztük 15 tűzszerész katona.

A terület 1940 óta bombavető tér – mondta Benkő. Felidézte: még a királyi erők, a szovjet csapatok és a varsói szerződés tagállamai is használták.

Rendkívül szennyezett területről van szó, ahol most is nem kevesebb, mint 40 ezer jelölt hely van.

Vagyis ennyi fel nem robbant robbanószert, illetve maradványt találtak.

Pénteken két bomba várt megsemmisítésre, amelyek már hatástalanítva voltak, vagyis kiszerelték belőle a gyújtószerkezetet. Ezért nem tudják, hogyan történhetett a tragédia, a vizsgálat során fog ez kiderülni. A szakemberek is értetlenül állnak a történtek előtt.

A tűzszerészek nem először találkoztak ilyen bombával – árulta el a vezérezredes. Hozzátette: a tűzszerészek vezetője tapasztalt, első osztályú tűzszerész katona. A vizsgálatot a hatóságok és az ügyészség bevonásával folytatják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.