Belföld

Nem a tűzoltók hibája miatt halt meg egy család az avasi paneltűzben

Jogerősen felmentették őket a hét évvel ezelőtti eset miatt indult eljárásban.

Még hét évvel ezelőtt, egy miskolci paneltűzben halt meg egy 39 éves nő, 16 éves fia és 13 éves lánya. Az apa úgy vélte, a mentésben és oltásban résztvevő tűzoltók foglalkozási szabályt sértettek, emiatt haltak meg családtagjai. 2012-ben pótmagánvádas eljárást kezdeményezett, pénteken azonban a Miskolci Törvényszék jogerősen is felmentette az eljárás alá vont tűzoltókat – számolt be a Velvet.

2009 augusztusában gyulladt ki egy avasi, hatodik emeleti lakás. Az ott élő középkorú nő nem szólt sem a tűzoltóknak, sem a szomszédoknak, egyszerűen távozott a nyitva hagyott ajtón. A lángok gyorsan továbbterjedtek a felette lévő lakásra, ahol az édesanya két gyermekével tartózkodott. Kétségbeesetten hívta a tűzoltókat, hogy nem tudnak kijutni a lángoló lakásból, a diszpécser azt javasolta, hogy az ajtón vagy az ablakon próbáljanak menekülni, ami lehetetlen volt.

Három perc múlva azzal hívta ismét a tűzoltókat, hogy már nem bírják tovább, végül olyan súlyos füstmérgezést szenvedtek, hogy az anya és a fiú a helyszínen, a lány négy nappal később a kórházban halt meg.

MTI
MTI

Az ügyben eljárás indult a kigyulladt lakásban élő asszony, és a panelház felújítását végző cég munkatársai ellen, mert felmerült, hogy az épületet nem megfelelő technikával szigetelték. A középkorú nőt segítségnyújtás elmulasztása miatt egy év próbaidőre bocsátották.

A tűzoltók esetében a Miskolci Járásbíróság első fokon megállapította, hogy közülük négyen nem sértettek meg semmilyen foglalkozási szabályt, három tűzoltó pedig kisebb-nagyobb fokú szabályszegést követett el, azok viszont nem állnak ok-okozati összefüggésben az anya és a gyerekek halálával, így mindenkit felmentettek. A másodfokon eljáró bíróság jogerősen is felmentette a tűzoltókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik