Belföld

Ezért kellett menniük L. Simonéknak

24.hu
24.hu

2016. 07. 01. 07:22

Megírtuk, hogy Lázár János a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy két államtitkárnak, L. Simon Lászlónak és Németh Lászlónénak mennie kell. A nol.hu szerint inkább kimenekítésről, mint leváltásról van szó.

Lázár L. Simon leváltását azzal indokolta, hogy nincs megelégedve vele a műemlékvédelem, a kiemelt örökségvédelem és a nemzeti fejlesztések területén. Viszont a Népszabadság kormányközeli forrásai szerint L. Simonnak inkább azért kellett mennie, mert “üzleteit” már Orbán is megelégelte, jó személyes kapcsolatuk ellenére is. A Népszabadság forrásai szerint L. Simon menesztése inkább üzenet arra nézve, hogy „az üzletelésnek is van határa”.

L. Simon már másodjára veszíti el államtitkári rangját. Először Orbán a kulturális államtitkári posztról menesztette, a Népszabadság forrásai szerint viszont harmadik esélyre nem számíthat.

Németh Lászlóné, a pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár júliusban nyugdíjba megy. Lázár viszont bejelentette, hogy Némethné a nyugdíjazása ellenére új, egyelőre még ismeretlen posztot kap.

A Népszabadság forrásai szerint az ő távozásának oka sokkal inkább a kimenekítésről szól, és mivel Orbán kedveli Némethnét, így megkímélné őt a jelenlegi területein zajló csatáktól. Az államtitkár Simicska bizalmasa volt, aki a milliárdos és Orbán “szakítása” után is a kormányban maradhatott.

A források szerint azért, mert Orbán bízott benne, jóban van Lázárral, ráadásul közeli kapcsolata van Spéderrel is. Az egyik értelmezés az, hogy a Spédert érintő eljárások miatt kellett most mennie az államtitkárnak. Egy másik lehetőség pedig az, hogy maga kérte a nyugdíjazását.

Némethné államtitkárságának megszűnésétől mindenki azt várja, hogy az energiatársaságok Sesztákhoz, így az MVM-hez kerülnek. Felmerülhet az a változat, hogy amíg az ügyfelek veszteséges ellátása Lázárnál marad, addig a vezetékek nyereséges megvásárlása az MVM feladata lehet.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.