Belföld

Már 10 ezer kaposvári népszavazna a gumihulladék-hasznosító üzemről

gumi (gumi)
gumi (gumi)

Két hét alatt összejött a Kaposvárra tervezett gumihasznosító üzemről kezdeményezett népszavazáshoz szükséges aláírások kétharmada. Június 16-a óta több mint 10 ezer aláírás gyűlt össze – tudta meg a Magyar Nemzet. Bár a hőbontásos technológiát a befektetők biztonságosnak mondják, a gyárépítést eddig támogató fideszes polgármester, Szita Károly és a szintén fideszes Gelencsér Attila országgyűlési képviselő is aláírta az íveket.

Pintér Attila kezdeményező, a városi közgyűlés MSZP-s tagja a lapnak elmondta: 13 ezer aláírásra van szükség, de július 14-éig folytatják a gyűjtést, hogy biztos legyen a népszavazás kiírása. A Csányi Sándor OTP-vezérigazgatóhoz köthető Homatech Recycling Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. hőbontással, rákkeltő anyagok felszabadításával is járó pirolízissel évente 30 ezer tonna autógumi-hulladákot hasznosítana. A cég és a városvezetés állítja: teljesen biztonságos, zárt rendszerben működik. Kaposvár közgyűlése április 7-én adott zöld utat a projektnek, azóta folyamatosak a tiltakozások.

UPDATE: Nem gumiégető!

A Homatech pénteken közleményben reagált, ugyanis cikkünkben korábban helytelenül használtuk a “gumiégető” kifejezést. Mint írták, az általuk használt hőbontási technológia

egy zárt rendszerű, oxigénmentes eljárás, amely során a gumihulladék megolvad, felforr, majd kisebb molekulatömegű elemeire bomlik. A folyamat során hasznosítható termékek, gáz, olaj, koksz és acél keletkezik. Könnyen belátható, hogy ezeket a termékeket égetés útján fizikai képtelenség lenne előállítani.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik