Belföld

Kevés volt az állami 80 milliárd, plusz tízmilliárddal megtámogatták még az MTVA-t

Így a végösszeg egészen pontosan 91,8 milliárd lett.

Karas Mónika, a médiahatóság elnöke a törvény adta lehetőségével élve tavaly 10,6 milliárd forintot utalt át az MTVA finanszírozására a “közfeladat ellátásának folyamatos magas szintű biztosítása érdekében”, írja a szerdai Népszabadság az NMHH 2015-ös zárszámadására hivatkozva.

A lap szerint már tavaly látszott, hogy a közmédia finanszírozási gondokkal küzd, ugyanis az M1 hírcsatorna és az M4 Sport nagyon megterhelte a költségvetést, jól jött tehát a pótlólagos támogatás. Mármint az MTVA-nak, nem az adófizetőknek.

Vaszily Miklós megbízott a Világgazdaságnak azt mondta, a labdarúgó Eb gyártási a foci-Eb gyártási költsége nettó 250 millió forint, a jogdíj pedig 4,4 millió euró volt, a riói olimpiával kapcsolatban ez a szám 1,179 milliárd és 2 millió euró lesz.

Beszélt arról is, hogy a közmédia 2016-ra csomagban eladta tévés reklámfelületeit az Atmedia ügynökségnek, ami azt jelenti, hogy fix összeget kapnak majd, függetlenül attól, hogy miként alakul a nagy sportesemények közvetítése körüli értékesítés.

Vaszily szerint ezért 4,3 milliárdot kapnak majd, ami bő egymilliárd forinttal meghaladja a teljes tavalyi tévés és rádiós reklámbevételüket.

Indul egy újabb csatorna is ráadásul, az M5, augusztustól az olimpiát közvetítik majd ott, szeptembertől pedig ssmeretterjesztő, edukációs, kulturális csatorna lesz. Működése Vaszily szerint 3 milliárdba kerül majd, amit az MTVA jövő évi, mintegy nyolcvanmilliárd forintos büdzséjéből kell kigazdálkodniuk.

A jövőre nézve azt mondta:

A közmédiában még tetten érhető egy berögződés, amellyel nehéz mit kezdeni. Vannak olyan munkatársak, akik egykor beléptek a közmédiához, és szinte jogot formálnak arra, hogy nyugdíjas korukig itt dolgozhassanak. Ha pedig ez nem így alakul, az elképesztő felháborodást szül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik