Belföld

Nézőpont: A magyarok kétharmada nem hagyná el az EU-t

A magyarok 60 százaléka nem örül a Brexitnek sem.

Egy héttel a Brexit-népszavazás után tette közzé a Nézőpont Intézet reprezentatív felmérését, amely szerint a teljes felnőtt népesség háromötöde inkább rossz döntésnek tartja Magyarország szempontjából, hogy britek kilépne az EU-ból.

Minden párt szimpatizánsai között 60 százalékos, vagy e feletti többségben vannak, akik hazánk szempontjából negatívan ítélik meg a britek kilépését. A Brexitet legkevésbé a Jobbik-tábor tartja aggályosnak: a párt szimpatizánsainak ötöde (23 százalék) véli úgy, a szigetország szavazói jól döntöttek magyar szemszögből. Leginkább az LMP és a DK támogatói aggódnak a döntés miatt: az LMP tábor 96, míg a DK-hívek 89 százaléka ítéli meg negatívan a kérdést.

A magyarok csaknem kétharmada (64 százalék) nem szeretné, ha hazánk is elhagyná az uniót. Korábban a pártok közül csak a Jobbik utasította el hazánk uniós tagságát, mára viszont Vona Gábor pártja nem viszonyul ellenzően a kérdéshez. A párt tábora ugyanakkor továbbra is inkább megosztott az uniós tagság kapcsán: 39 százalékuk kilépéspárti, míg a tagságot pártoló jobbikosok aránya 49 százalék.

Érdekesség, hogy a britektől eltérő módon, hazánkban inkább az idősebbek (60 év felettiek) azok, akik nagyobb arányban (68 százalék) támogatják hazánk uniós tagságát, de a fiatalabbak (18-29 év közöttiek) között is bőven kisebbségben vannak (23 százalék) a kilépéspártiak.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik