Belföld nyugdíj
AppleMark

Nem álom a kétmillió feletti nyugdíj Magyarországon

A kormányt ez nem zavarja.

Korózs Lajos MSZP-s politikus kérdezett, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) államtitkára válaszolt. Az ellenzéki képviselő arra várt választ, a kormányt nem zavarja-e, hogy

egyesek milliós nyugdíjakat kapnak, miközben több százezren alig pár tízezer forintot?.

Balog Zoltán emberminiszter megbízásából válaszolt államtitkára. Éspedig azt, hogy az illetékesek folyamatosan figyelik, elemzik a nyugdíj-megállapítási folyamatokat. A járulékplafon eltörlése óta megállapított öregségi nyugdíjak mintegy 0,4 százaléka lett havi 350 ezer forint feletti. A magas ellátási összegek nagy többségénél (60-65 százalék) egyértelműen a hosszú szolgálati idő, a korhatár feletti továbbdolgozás játszott szerepet és nem a járulékplafon eltörlése.

A kormány folyamatosan vizsgálja a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyát. Rétvári államtitkár szerint a járulékplafon megszüntetésének kiadási hatása nem veszélyeztet egyensúlyi célokat.

2016. június 1-jén egy fő részesült kétmillió forint feletti nyugellátásban.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszernek azt a keresetet kell pótolnia, amely alapján a biztosított aktív életszakaszában nyugdíjjárulékot fizetett. A nyugellátás összege a járulék alapjául szolgáló keresetektől és az elért szolgálati időtől függ, vagyis az aktív életút eredménye. A nyugdíjak közötti különbségek a keresetek közötti különbségek következményei.

Az államtitkár szerint a nyugdíjak közötti különbségek helyességét feszegetni nem érdemes, mert piacgazdasági törvényszerűség, hogy egyesek keresete — képzettség, teljesítmény, munkakör, beosztás és egy sor egyéb tényező függvényében — is jelentősen eltérő lehet.

Márpedig történelmi tapasztalatainkból mindannyian tudjuk, mennyire voltak sikeresek és életképesek azok a rendszerek, ahol az említett tényezőket a jövedelmek alakításánál kevéssé vagy egyáltalán nem vették figyelembe. Csak remélni tudom tehát, hogy az Ön kérdésfeltevését nem az ilyen típusú rendszerek iránti nosztalgia motiválta.

Az államtitkár a történelmi visszatekintés után azt írta, hogy az elmúlt években, éves átlagban mindössze 100 fő részére állapítottak meg 28 500 forint összegben öregségi nyugdíjat.

A nyugdíjminimum összegének emelése nem a nyugdíjrendszerben, hanem az annak összegéhez kapcsolódó más ellátórendszerekben okozna feszültséget.

Rétvári Bence válaszából egyébként nemcsak az derült ki, hogy a milliós nyugdíjak nem zavarják a kormányt, hanem az is, hogy a kétmillió feletti nyugdíj új adat lehet. Az államtitkár korábban az április végi adatok alapján azt írta, 43 fő kap 500 ezer és egymillió forint közötti öregségi nyugdíjat. 1 és 2 millió forint közöttit két főnek folyósítanak.

Ennél magasabb nem került megállapításra, vagyis 2, 3, 4, és 5 millió forintos nyugdíj nincs.

Kiszámíthatóbb és érezhetően jobb a nyugdíjasok helyzete most, mint hat éve volt. Ezt már sajtótájékoztatóján mondta Rétvári. A nyugdíjak összegszerűen 21,1 százalékkal magasabbak most, mint hat éve, az elmúlt időszakban a forint értékállóságának és az alacsony inflációnak az egyik legnagyobb nyertesei a nyugdíjasok voltak – tette hozzá.

Az államtitkár szerint a nyugdíjak értékállóságára és értéknövekedésére a kormány a garancia, hiszen míg a szocialisták idején egyhavi nyugdíjjal csökkentették a juttatást, elvették a 13. havi nyugdíjat, addig azt többszörösen kompenzálta a kabinet a hatéves kormányzása alatt. Az államtitkár szólt arról is, hogy jövőre az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése a rezsicsökkentéssel együtt szintén kedvezően érinti a nyugdíjasokat.

 

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények