Belföld

A KDNP egyeztetett a vasárnapi boltzár új taktikájáról, de senki sem tud róla

Harrach Péter (Array)
Harrach Péter (Array)
Pedig Harrach Péter szerint volt.

A kereszténydemokrata frakcióvezető többször is beszélt arról, hogy pártja a mostani egy szabad vasárnap helyett legalább kettőt biztosítana kereskedelmi dolgozóknak. Harrach Péter először a hónap elején mondta azt, hogy erről „folyamatosan konzultálnak”.

A KDNP új taktikája, hogy már nem a boltzár, hanem a pihenőnap felől közelít a kérdéshez.

Nem adtuk fel a célunkat arra vonatkozóan, hogy a munkavállalókat ne lehessen vasárnap a szükségesnél nagyobb mértékben munkára kényszeríteni.

Harrach Péter a Magyar Hírlapnak kedden (a pelenka áfájának csökkentése mellett) aztán ismét arról beszélt, hogy egyeztetnek a két szabad vasárnapról a szakszervezetekkel és a munkaadók képviseletével is és ebben egyetértés mutatkozik.

A Magyar Nemzet szerint ugyanakkor erről még senki nem egyeztetett sem az Országos Kereskedelmi Szövetséggel (OKSZ), sem a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével. Vámos György, az OKSZ főtitkára azt mondta a lapnak, velük nem tárgyalt senki, pedig ágazati szinten övék a legnagyobb ilyen szervezet. Az ügyben egyelőre nem foglaltak állást, de az biztos, hogy ha egy alkalmazottnak egy helyett két szabad vasárnapot adnak egy hónapban, annak „van többletköltsége”. A százszázalékos vasárnapi pótlékról a főtitkár azt mondta, minél kisebb egy vállalkozás, annál nehezebben tudja előteremteni még az 50 százalékos pótlékot is.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke sem tud egyeztetésről. Áprilisban, amikor döntöttek a vasárnapi kötelező zárva tartás eltörléséről, a kormány javasolta ugyan, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) tárgyaljanak erről, három hete napirenden is szerepelt ez ugyan, de érdemben nem kezdődött meg a tárgyalás. Sáling József elárulta azt is, hogy az eredeti tervek szerint hétfőn a VKF ülésén Orbán Viktorral egyeztettek volna, de ezt múlt pénteken a kormányoldal lemondta, így a megbeszélés elmaradt.

Korábban Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta, két számjegyű béremelés kellene a kereskedelemben dolgozók számára, és javasolják, december 24-e is legyen a jövőben munkaszüneti nap.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik