Belföld

Mindenkit stresszel az idő, tetőzik a forróság, jöhet jégeső, szélvihar

Pénteken és szombaton is az egész országra érvényes a veszélyjelzés.

Az időjárást a kánikulán kívül főleg helyi hatások alakítják. A napi középhőmérséklet szombaton már szinte országszerte 27, 28 fok körül alakul. Vasárnap ugyanakkor fokozatosan megszűnik majd a kánikula, egy érkező hidegfrontnak köszönhetően.

A hőség mellett pénteken a száraz, meleg légtömegben kisebb területet érintő, de intenzív helyi zivatarok kialakulása valószínű a késő délutáni, esti órákban.

A zivatarok centrumában rövid idő alatt 20-30 mm csapadék, jégeső, illetve egy-egy helyen 70-80 km/órát meghaladó szélroham is előfordulhat.Zivatarok kialakulására pénteken az északi, északnyugati országrészben, szombaton kiemelten az Alpokalján, a délnyugati határvidéken, illetve az Északi-középhegységben, Alföldön van nagyobb esély.

A napi középhőmérséklet az ország nagy részén 27, 28 fok körül alakul. Pénteken és szombaton is az egész országra érvényes első- illetve másodfokú a figyelmeztetés a hőség miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint szombaton négy megyére (Nógrád, Vas, Veszprém, Zala) adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést. Ott csak 25 Celsius-fok lehet a napi középhőmérséklet. Az ország több része narancssárga, mert ez az érték 27 Celsius-fok felett alakulhat.

Már pénteken is erős a sugárzás, de szombaton a figyelmeztetési értéket meghaladó (8.5-es, extrém) UV-B sugárzás miatt is kiadtak figyelmeztetést. Ilyenkor fokozottan védekezni kell a leégés ellen, napközben 11:00 és 15:00 óra között érdemes kerülni a napot.

Az egyre melegebb idő tartós stresszhatást okoz mindenkinél. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasabb a szokásosnál, nyugtalan lehet az alvás, a szervezet egyre jobban elfárad.

Vasárnapig érvényes az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztása és több településen (Hernádszurdok, Oszlár, Eger, Mosonmagyaróvár, Szombathely, Tököl) meghaladta az ózonterhelés az egészségügyi határértéket. Az ÁNTSZ azt ajánlja, az erre érzékenyek délben, délután minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább kora reggel és késő este menjenek ki a levegőre.

 

Az aktuális időjárásért keresd a Kiderül.hu-t, vagy kövesd a Facebookon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik