Belföld

Másodfokú figyelmeztetés a hőség miatt

Pénteken öt megyében is meghaladja a 27 fokot a napi középhőmérséklet.

A tartós hőség miatt pénteken öt megyére másodfokú, tizenegy megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben a napi középhőmérséklet várhatóan 27 fok felett alakul. Emellett Nógrád és Zala megye kivételével az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Pénteken főként az ország északi, északnyugati részén lehet néhol helyi zivatar. A zivatarokhoz viharos szél, rövid idő alatt 20 millimétert meghaladó csapadék és jégeső is társulhat.

Ugyancsak pénteken a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,9-es (extrém) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor már 15-20 perc napon tartózkodás alatt bőrpír keletkezhet, ezért azt kérik, ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerüljék a napozást.

A középtávú előrejelzés szerint a hétvégén folytatódik a kánikula: akár 37 fokig is melegedhet a levegő. Több helyen a leghidegebb órákban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet. Ezzel együtt szombaton még kisebb körzetekben, vasárnap már többfelé heves zivatarokra, jégesőre, viharos szélre is készülni kell. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik