Belföld
Debrecen, 2014. július 19.
Kiss László szövetségi kapitány a 116. úszó országos bajnokságon a debreceni Sportuszodában 2014. július 19-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kiss László ’62-es ítéletét jogtalanul adták ki

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 06. 23. 10:37

Megbírságolták a levéltárat.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint Budapest Főváros Levéltára jogellenesen adta ki egy újságírónak a Kiss László – az úszók volt szövetségi kapitánya – és társai által elkövetett bűncselekmény ügyében 1962-ben hozott ítéletet. A hatóság megállapította, a levéltárnál jogellenes adatkezelés történt, ezért hárommillió forint adatvédelmi bírságot szabott ki.

A Fővárosi Bíróság 1962-es ítélete bűnügyi személyes adatokat tartalmaz. Azok megismerésére a törvény szerint akkor van lehetőség, ha az ítéletben szereplő érintett írásban hozzájárul ehhez vagy teljesülnek a törvényben meghatározott feltételek. A jogszabályok alapján három esetben lehetséges az ilyen levéltári anyag megismerése, ezek közül a levéltár arra hivatkozott, hogy anonimizált másolattal biztosít hozzáférést a személyes adatot tartalmazó levéltári anyaghoz.

A NAIH szerint azonban  levéltárnak fel kellett volna ismernie, hogy az újságíró az anonimizálás mellett is összefüggésbe tudja hozni az ítéletet a kérőlapon megjelölt természetes személyekkel, így egyáltalán nem lett volna alkalmazható a levéltári törvény anonimizálásra vonatkozó rendelkezése.

A hatóság az eljárást más, a levéltártól független adatkezelők vonatkozásában folytatja, ezekről külön határozatot hoz. Kiss Lászlóról áprilisban a privatkopo.hu internetes portál írta meg, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték – emlékeztet az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.