Belföld
hands on prison bars

Ombudsman: nem rosszabb a fogvatartottak helyzete, mint a környező országokban

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 06. 22. 12:36

A környező országokhoz képest nem rosszabb a fogvatartottak helyzete Magyarországon, a legnagyobb gond továbbra is a zsúfoltság - mondta az alapvető jogok biztosa szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Elkészült a kínzás elleni “nemzeti megelőző mechanizmus” tavalyi tevékenységéről szóló jelentése. Az ENSZ közgyűlése 2002 decemberében fogadta el a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetések vagy bánásmódok elleni egyezmény fakultatív jegyzőkönyvét (angol rövidítéssel OPCAT), amely 2006. június 22-én lépett hatályba.

Magyarország 2012 januárjában csatlakozott az OPCAT-hez. Az Országgyűlés a fogvatartási helyek rendszeres, előre be nem jelentett látogatásait végző nemzeti intézménynek (nemzeti megelőző mechanizmusnak) az alapvető jogok biztosát jelölte ki, Székely László 2015. január 1-jétől látja el ezt a feladatot is, az ombudsman ennek apropóján tartott sajtótájékoztatót.

Az alapjogi biztos és munkatársai rendszeresen látogatják azokat a helyszíneket, ahol a hatóságok fogva tartanak embereket. A börtönökben, pszichiátriákon, gyermekotthonokban előzetes bejelentés nélkül tett látogatások célja, hogy a helyszíni tapasztalatok alapján ajánlásokat tegyenek a hatóságoknak a fogva tartás körülményeinek javítására.

120 ezer fogvatartott, 18 ezren börtönben

Székely László sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarországon háromezer fogva tartási hely van, 125 ezer férőhellyel, vagyis körülbelül 120 ezer ember számít fogvatartottnak. A börtönökben 18 ezer a számuk, a többiek pszichiátriákon, öregek otthonában, rendőrségi fogdákban vagy gyermekvédelmi intézményekben vannak, a nemzeti megelőző mechanizmusnak ezeket a helyeket kell ellenőriznie.

Az ombudsman tavaly munkatársaival tizenöt vizsgálatot végzett, eddig tizenkét jelentés készült el. Székely László hangsúlyozta: kiváló az együttműködés a fogvatartotti helyek és a megelőző mechanizmus munkatársai között, egy esetben sem akadályozták a működésüket, és a már nyilvánosságra hozott jelentésekre adott válaszok is pozitívak voltak. Fliegauf Gergely, az ombudsmani hivatal nemzeti megelőző mechanizmus főosztályának vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

a látogatások és jelentések alapján Magyarországon a kínzás nem szisztematikus.

160 százalékos kihasználtság a kiskorúak otthonában

Haraszti Katalin főosztályvezető-helyettes elmondta: a megtekintett fogvatartási helyszínek telítettségének átlaga 84 százalék volt, a legmagasabb, csaknem 160 százalékos kihasználtságot Fóton, a Károlyi István Gyermekközpont Kísérő Nélküli Kiskorúak Otthonában tapasztalták, de itt sikerült pluszágyakat elhelyezni.

Tavaly a vizsgálatok során gyakran szembesültek azzal, hogy a gyermekintézményekben, menekültszállásokon, pszichiátriákon

egyes bentlakókat büntetésből vagy megelőzésből elkülönítik,

egyfajta “fogva tartáson belüli fogva tartás” valósul meg, aminek egyes esetekben hiányzik a jogszabályi háttere. Ez indokolja, hogy ebben az évben erre fókuszálnak a vizsgálatok során.

A főosztályvezető-helyettes felidézte: tavaly 152 ajánlást tettek, ebből 17 esetben jogszabály megalkotását vagy módosítását kezdeményezték, de általában a fogva tartási helyszín vezetőjének vagy felettesének szóltak az ajánlások. A jegyzőkönyv előírja a vizsgálatok utánkövetését is, ezért idén néhány tavalyi helyszínt ismét megvizsgálnak majd.

Az ombudsman jelentése elolvasható az alapvető jogok biztosa hivatalának internetes oldalán, a www.ajbh.hu címen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.