Belföld

Az Alkotmánybíróság helyben hagyta a kormány népszavazását

Dönthetünk a kötelező betelepítésről.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden elutasította azokat az indítványokat, amelyek a kormány által kezdeményezett, az úgynevezett betelepítési kvóáról szóló népszavazást támadták. Ez azt jelenti, hogy már biztos: várhatóan ősszel meg lehet tartani a referendumot, amelyen a kérdés így szól:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

A népszavazást (illetve a kormány bevándorlás-ellenes politikáját) ellenzők összesen négy beadvánnyal éltek, amelyek alapvetően két irányból támadták a referendumot: hárman – köztük Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő – azt az országgyűlési határozatot támadták meg, amely elrendelte a népszavazást. Fodor Gábor független országgyűlési képviselő viszont a Kúria végzése ellen élt panasszal, amely helyben hagyta a kormány kérdését hitelesítő NVB-határozatot.

Az első esetben az érvek nagyobb részt arra vonatkoztak, hogy a kérdés nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe, így nem lehet róla népszavazást tartani. Az Ab viszont úgy találta, hogy az Alkotmánybíróságról szóló törvény kifejezetten nem ad lehetőséget ennek vizsgálatára. “Annak eldöntése, hogy a népszavazás tárgyában feltett kérdés az Országgyűlés hatáskörébe tartozik-e, (..) az Alkotmánybíróság előtt folyó eljárásban érdemi vizsgálat lefolytatására nincs törvényi lehetőség” – áll a testület közleményében.

Fodor Gábor alkotmányjogi panaszát az Ab visszautasította, vagyis nem is vizsgálta meg érdemben. Úgy találták ugyanis, hogy Fodor ebben az ügyben nem tekinthető közvetlen érintettnek, így nincs joga panaszt benyújtani a konkrét bírói döntés (a Kúria ítélete) ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik